Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hranice odchodu do důchodu v 65? Komisi se nelíbí strop, který navrhla vláda

Michaela Marksová /ČSSD/, ministryně práce a sociálních věcí
Michaela Marksová /ČSSD/, ministryně práce a sociálních věcí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Odborná důchodová komise se ohradila proti tomu, že by vládě doporučovala zastropování důchodového věku. Navrhla jí jen pravidelně přehodnocovat dobu odchodu do penze a také zaručit, aby v důchodu člověk trávil čtvrtinu života. Komise to uvedla ve svém vyjádření, které dnes zaslala ČTK. Vláda v pondělí projednávala návrh ministerstva práce na zastropování penzijního věku na 65 letech. Zatím nerozhodla a nechala ještě posoudit možnost stanovení stropu na 67 letech. Nyní hranice není. Věk nástupu do důchodu se každoročně posouvá u mužů o dva a u žen o čtyři měsíce.

O doporučení důchodové komise se už dřív zmínila ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD). Před jednáním vlády na dotaz na zastropování uvedla: "To je právě návrh, který vyšel z té odborné důchodové komise," řekla. Dodala, že 65 let odpovídá tomu, co komise navrhuje - čtvrtině života v důchodu.

Komise dnes uvedla, že kabinetu doporučila, aby budoucím seniorům zaručil "v průměru relativně konstantní dobu života v důchodu, konkrétně čtvrtinu života". Navrhla i způsob pravidelného přehodnocování věku pro nástup do penze podle vývoje délky života. "Žádnou konkrétní hranici zastropování hranice důchodového věku naopak odborná komise pro důchodovou reformu vládě nedoporučila," uvedla dnes komise.

O stropu neboli pevném věku nástupu do penze se zmínily vládní strany v koaliční smlouvě. Ministerstvo práce předložilo vládě obrysy zákona. V původních podkladech pro kabinet uvedlo, že o tom, že by se měl důchodový věk zastropovat na 65 letech, "bylo rozhodnuto ministryní práce". Podle novější verze podkladů "bylo rozhodnuto v souladu s koaliční smlouvou". "Neexistence této hranice je vnímána jako negativní faktor ze strany veřejnosti," zdůvodnilo návrh na stanovení pevného věku na 65 let ministerstvo práce.

V 65 letech začnou jako první chodit do důchodu muži, bezdětné ženy a matky jednoho dítěte, co se narodili v roce 1965. Bude to v roce 2030. Věk by se podle dnešních pravidel dál postupně zvyšoval. V 66 by do penze začali nastupovat muži, bezdětné ženy i matky až čtyř dětí s rokem narození 1971. V 67 letech, tedy v roce 2044 by do důchodu pak šli lidé, kteří se narodili v roce 1977.

Podle návrhu by měl statistický úřad každých pět let připravovat zprávu o vývoji délky života a pravděpodobnosti úmrtí lidí mezi 25 a 54 lety. Život se prodlužuje každoročně o několik měsíců. Podle návrhu by v důchodu Češky a Češi neměli trávit méně než 24 procent a víc než 26 procent svého života. Nyní v něm jsou v průměru 23 let.

Podle výsledků statistiků by ministerstvo práce muselo předat vládě zprávu o dopadu vývoje na důchodový systém a případně rovnou i návrh na změnu důchodového věku. Kabinet by pak zřejmě nechal připravit důchodovou novelu s novou věkovou hranicí. Zákon by ale musel schválit i Parlament.

Témata:  důchodová reforma důchody Michaela Marksová-Tominová

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy