Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Schůzky s Merkelovou na Hradě se zúčastní i Babiš a Zaorálek

Angela Merkelová, německá kancléřka
Angela Merkelová, německá kancléřka
Foto: guardian.co.uk **www.guardian.co.uk**

Praha - Ve čtvrtek 25. srpna navštíví Prahu Angela Merkelová. Přijede tak k nám jedna z klíčových světových političek, která je kritizována za své postoje v rámci uprchlické krize v Evropě. Jednání s německou kancléřkou se na Hradě zúčastní i vicepremiér Andrej Babiš (ANO) a šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Informaci serveru ihned.cz ČTK potvrdil hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Babiše i Zaorálka pozval prezident Miloš Zeman. "Jednání se spolkovou kancléřkou na Hradě se zúčastní první vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš a ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek," sdělil Ovčáček ČTK. Přítomní podle něj dále budou zástupci prezidentské kanceláře a český velvyslanec v Německu.

Ovčáček již v úterý řekl, že jednáním Zemana s Merkelovou na Hradě by měla dominovat dvě témata. První z nich je migrační krize a mezinárodní terorismus, druhým pak budoucnost Evropské unie po brexitu. Český prezident bude nejprve s německou kancléřkou mluvit asi půl hodiny o samotě, následovat pak bude právě jednání národních delegací.

Mluvčí hnutí ANO Lucie Kubovičová pozvánku prezidenta pro Babiše potvrdila s tím, že se místopředseda vlády jednání na Hradě zúčastní. Přijde také na večeři, kterou pořádá premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na závěr návštěvy Merkelové.

Merkelová přiletí do Prahy ve čtvrtek odpoledne. Nejprve se setká se Sobotkou, následovat bude návštěva ČVUT a Pražského hradu. Po slavnostní večeři odletí zpět do Německa.

Merkelová do ČR přijede poprvé od svého opětovného jmenování do funkce v prosinci 2013, celkově bude v Česku potřetí od roku 2005, kdy se ujala kancléřského postu.

Merkelová je známá svými výroky o uprchlické krizi. Na setákní v severoněmeckém městě Neustrelitz připustila, že existují snahy získat běžence pro věc islamistů. "Fenomén islamistického terorismu, Islámského státu (IS), není jevem, který k nám přišel s uprchlíky," řekla. Kancléřka také odmítá protimuslimské nálady, které v důsledku migrační krize zesílily v německé společnosti. "Zvládneme to. A už jsme toho v uplynulých jedenácti měsících velmi, velmi mnoho zvládli," prohlásila Merkelová.

Témata:  Angela Merkelová Andrej Babiš Miloš Zeman

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 16:59

Asii zasáhlo extrémní počasí. Teploty zabíjí desítky lidí

Thajské úřady varovaly ve čtvrtek před novou vlnou veder, v důsledku kterých v této zemi přišlo od začátku roku o život už nejméně 30 lidí. Podle agentury AP se extrémní vedra očekávají v metropoli Bangkok, ale také na severu a severovýchodě země. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy