Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Houbařská sezóna vrcholí: V lese najdete různé druhy hub, pozor na bedly, ne všechny jsou jedlé

Muchomůrka červená (Amanita muscaria), jedovatá houba z čeledi štítovkovitých. Patří k nejznámějším jedovatým houbám, ačkoliv fatální otravy jsou vzácností.
Muchomůrka červená (Amanita muscaria), jedovatá houba z čeledi štítovkovitých. Patří k nejznámějším jedovatým houbám, ačkoliv fatální otravy jsou vzácností.
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Letošní houbařská sezóna vrcholí. Jestliže se nyní vypravíte do lesa, narazíte na řadu druhů. Rostou hřiby, kováře, kozáky, špičky, křemenáče či klouzky. Pozor ovšem na jedovaté muchomůrky.

"V lesích a na loukách roste hodně druhů a s výjimkou hodně suchých míst v okolí Prahy a Polabí víceméně na celém území republiky," řekl dnes ČTK Jaroslav Landa z České mykologické společnosti.

"Česko nyní prožívá horké a suché počasí, které houbám nesvědčí. A tak bude další růst hub záležet na tom, zda co nejdříve zaprší," dodal mykolog.

Lidé by se měli kromě muchomůrek tygrované a zelené vyhýbat i dalším jedovatým druhům, mezi něž patří pestřec, vláknice nebo pavučince. Mají dávat pozor i na to, že ne všechny druhy bedel jsou jedlé, poznamenal Landa. Jedovatá je pečárka záprašná, kterou si houbaři mohou snadno splést s žampionem.

Témata:  houby

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy