Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Úředník potrestaný za opencard podal stížnost k Ústavnímu soudu

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Bývalý pražský úředník Jiří Chytil, který byl potrestán v kauze opencard, podal stížnost k Ústavnímu soudu. Nesouhlasí s podmínečným trestem.

Stížnost směřuje proti verdiktu, který pro něj znamenal dvouletý trest vězení s podmíněným odkladem na 1,5 roku.

Chytil čelil obžalobě spolu s bývalým ředitelem odboru informatiky Ivanem Seyčkem, jenž za zvýhodnění firmy Haguess dostal 3,5 roku vězení nepodmíněně. Jejich dovolání v květnu odmítl Nejvyšší soud.

Podle obžaloby způsobili úředníci milionové škody. Seyček, Chytil a tři další, obžaloby zproštění úředníci odpovídali za zakázku na vybudování pražského centra kartových služeb v letech 2006 a 2007.

Zadavatel tendru Seyček podle rozsudku zásadně omezil přístup ostatním zájemcům a nechal řízení probíhat v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách. Tendr vyhrála společnost Haguess, jejíž nabídka nesplňovala zadávací podmínky a byla pro Prahu ekonomicky nevýhodná.

Chytilovi v minulosti udělil Nadační fond proti korupci cenu za odvahu, protože údajně pomohl při rozkrývání podezřelé zakázky. Policie ale nakonec přesto Chytila obvinila a trestu se nevyhnul.

U Nejvyššího soudu čeká na rozhodnutí také dovolání bývalých manažerů pražského dopravního podniku Tomáše Petany a Jana Suntycha. Dostali tresty 2,5 a dva roky vězení s podmíněným odkladem za porušení povinností v souvislosti s opencard.

Obžalobě kvůli projektu čelí také deset bývalých radních Prahy včetně někdejších primátorů Bohuslava Svobody (ODS) a Tomáše Hudečka (dříve TOP 09).

Témata:  Opencard Ústavní soud ČR Praha

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:58

Stoltenberg: NATO neplánuje rozmístit jaderné zbraně v jiných zemích

Během své návštěvy Varšavy ujistil šéf NATO Jens Stoltenberg, že Severoatlantická aliance nemá v plánu rozmisťovat jaderné zbraně v dalších zemích.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy