Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bývalým špičkám československého komunistického režimu v Německu hrozí doživotí

Milouš Jakeš
Milouš Jakeš
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha - Podle advokát Konrada Menze hrozí v Německu někdejším špičkám československého komunistického režimu až doživotní vězení.

Trestnímu oznámení v případu zabití pěti německých občanů na československých hranicích čelí 54 českých a 13 slovenských občanů, včetně bývalého šéfa komunistů Milouše Jakeše a někdejších komunistických premiérů Lubomíra Štrougala a Petera Colotky.

"Rozsudky německých soudů týkající se usmrcení na železné oponě mimo vnitroněmeckou hranici mi zatím nejsou známé," řekl v rozhovoru s ČTK Menz, podle něhož nynější případ představuje novinku. Zároveň ale trestní oznámení, které podal za Platformu evropské paměti a svědomí německému nejvyššímu státnímu zástupci, podle něj svou logikou navazuje na podobné vnitroněmecké případy.

Podle německé judikatury jde o nepromlčitelné trestné činy a odpovědnost za ně nesou všichni, kdo se na nich podíleli, uvedl Menz.

"Nejvyšší státní zástupce teď přezkoumává podklady, které jsme předložili," uvedl Menz, podle něhož jde o stovky stran materiálů, které vycházejí mimo jiné z informací českých a slovenských archivů.

Kdyby případ dospěl k obžalobě, bude třeba podezřelé vydat, protože v Německu není možné někoho odsoudit v nepřítomnosti. Délka případného trestu by závisela na způsobu posouzení trestného činu. "Pokud by byli obžalováni a odsouzeni za vraždu, bylo by nejdelším trestem doživotí," poznamenal Menz. Zároveň ale připomněl případy, kdy lidé odsouzení za podíl na holocaustu odcházejí i vzhledem ke svému vysokému věku od německých soudů s několikaletými tresty.

Témata:  Milouš Jakeš Lubomír Štrougal Německo

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy