Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman v Lánech přivítá Gorbačova

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - V Praze se bude ve dnech 16. až 18. září konat mezinárodní konference "Celková bezpečnost po studené válce. Jak řešit nové problémy? Evropská bezpečnost a Rusko". Přijede také bývalý sovětský prezident Michail Gorbačov.

"Bude také přijat prezidentem republiky v neděli (18. září) v Lánech," sdělil jeden z hlavních organizátorů konference, novinář a spisovatel Milan Syruček.

Konferenci organizují Nadace M. Gorbačova, Fondazione Italiani a Nadace Železná opona ve spolupráci s Evropským hnutím v ČR. Za českou stranu je mezi hlavními organizátory kromě Syručka také bývalý ministr zahraničí Jan Kavan. Gorbačov bude mít na shromáždění úvodní projev a na závěr připravuje i tiskovou konferenci.

Gorbačov rovněž v první den konání konference pokřtí Syručkovu knihu "Michail Gorbačov - Uchránil Prahu před krveprolitím?", k níž bývalý sovětský vůdce napsal úvod.

Poprvé byl Gorbačov, který letos oslavil 85. narozeniny, oficiálně v tehdejším Československu podle Syručka v roce 1969. Zatím poslední oficiální návštěva se uskutečnila roku 1999, kdy Gorbačov převzal spolu s dalšími světovými státníky od prezidenta Václava Havla Řád bílého lva. Poté Česko ještě navštívil soukromě v roce 2002 kvůli léčebnému pobytu v Karlových Varech.

Témata:  Michail Gorbačov Miloš Zeman Česká republika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy