Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak na ovoce a zeleninu i v zimě? Vtip je ve skladování

Ovoce, ilustrační fotografie
Ovoce, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Na konci srpna vyvrcholila sklizeň ovoce a zeleniny. Všechny tyto čerstvé zdroje vitamínů se musí včas spotřebovat, zavařit nebo zmrazit - zkrátka správně uskladnit. Díky tomu si budete moci užívat vlastního ovoce a zeleniny také během zimní sezóny.

Pro skladování vybírejte dokonalé plody bez známek poškození. V opačném případě by mohla být hniloba, škůdci a nemoci přeneseny na zbytek skladovaných potravin. Provádějte pravidelné kontroly, nahnilé plody okamžitě vyhoďte.

Vyvarujte se skladování ovoce a zeleniny ve stejné místnosti. Určité druhy ovoce, především jablka, vylučují etylén, který zkracuje dobu skladování, protože urychluje dozrávání.

Sušení uchová spoustu vitamínů

Sušení je jedním z oblíbených způsobů uchovávání potravin. Můžete sušit všechny druhy ovoce, zeleninu, bylinky i houby. Sušení má mnoho nesporných výhod, například několikanásobné zmenšení objemu, ale především zachování vitaminů a minerálů.

Sušení je jedním z možností přípravy tzv. raw stravy – stačí dodržet maximální teplotu sušení 42 °C. Sušit můžete v troubě, na přímém slunci nebo v sušičce ovoce.

Tipy k sušení

Namáčení – světlé ovoce má tendenci během sušení a skladování zhnědnout. Týká se to zvláště jablek, meruněk, broskví, nektarinek, hrušek nebo švestek. Před sušením namočte nakrájené plátky ovoce do roztoku s ananasovou nebo citronovou šťávou (jedna polévková lžíce šťávy na 0,25 litru studené vody). Pak vodu nechte okapat a můžete sušit.

Ovocné tyčinky – tento způsob sušení je ideální pro menší plody, které nelze nařezat na plátky. Ovoce rozmixujte a připravenou směs rovnoměrně rozetřete na sušící pláty vyložené pečícím papírem. Po usušení vám vznikne pevnější hmota, kterou stačí nakrájet na plátky.

Místo sklepa mrazák

Nemáte sklep ani jiné místo, kde ovoce a zeleninu uchovat? Pak je můžete zamrazit. Ovoce a zeleninu lze zamrazit v celých kusech, ale lepší je upravit si ji tak, jak ji budete po rozmrazení potřebovat – tedy na kolečka, kostičky, nastrouhané, ale i jako pyré. Před krájením je zbavte pecek a slupek.

Nepřítelem při skladování potravin je vzduch. Ten způsobuje oxidaci a také urychluje kazivost potravin. Řešením je vakuování, které potraviny uchovává déle čerstvé a chrání je před vnějším prostředím a zároveň zamezuje šíření pachů v lednici nebo v mrazáku. Před zamražením můžete vakuovat čerstvé ovoce, zeleninu i houby, ale také již uvařené pokrmy z nich.

Zavařujte ve velkém

Marmelády, džemy, kompoty, ale i nakládané okurky musí projít určitou teplotou, aby se potraviny zakonzervovaly, pak vám vydrží nejen do zimy, ale bez problémů i mnoho dalších měsíců. Po zavařování nezapomeňte vše nechat vychladnout, rozhodně se nesnažte sklenice rychle zchladit ve studené vodě.

Při zavařování je hygiena základ – víčka i sklenice musí být čisté. Ideálně je před zavařováním sterilizujte. Marmelády a džemy zavařovat nemusíte, přidaný cukr je konzervantem sám o sobě, proto stačí dobře uzavřené sklenice ihned po naplnění horkou marmeládou jen obrátit víčkem dolů.

Témata:  ovoce potraviny vaření recepty

Související

Aktuálně se děje

22. února 2025 20:24

Na boj s extrémním počasím míří rekordní částka. Má zachránit desítky milionů lidí

Zelený klimatický fond (GCF) schválil rekordní grant ve výši 103,2 milionu dolarů na posílení systémů včasného varování v sedmi zemích, které jsou silně ohroženy klimatickými změnami. Projekt, který povede Rozvojový program OSN (UNDP), bude trvat pět let a přinese přímý prospěch více než 78 milionům lidí v Antigui a Barbudě, Kambodži, Čadu, Ekvádoru, Etiopii, Fidži a Somálsku.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Staroměstské náměstí si připomíná výročí války: Historie se nesmí opakovat, apeloval Václav Vydra, vystoupil i Pavel

Staroměstské náměstí v Praze se v neděli zaplnilo tisíci lidmi, kteří si přišli připomenout třetí výročí začátku ruské invaze na Ukrajinu. Hlavním cílem shromáždění bylo vyjádřit solidaritu s ukrajinským lidem a apelovat na pokračování podpory země, která se již tři roky brání ruské agresi. Na pódiu vystoupil i český prezident Petr Pavel, který ve svém projevu zdůraznil, že vítězství Ukrajiny je v zájmu celé Evropy.