Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Evropě by se měli začít odlišovat uprchlíci a ekonomičtí migranti, navrhuje hejtman Běhounek

Uprchlíci na německém nádraží
Uprchlíci na německém nádraží
Foto: Reprofoto YouTube

Valeč (Třebíčsko) - Podle hejtmana Vysočiny Jiřího Běhounka (za ČSSD) by se mělo na evropské úrovni začít více diskutovat o důsledném oddělení ekonomických migrantů od uprchlíků, kteří jsou skutečně v ohrožení.

"Jsou informace, že jde o velký byznys převaděčů, kteří do Evropy dopravují množství lidí, kteří nejsou nijak ohroženi. Bylo by dobře, aby EU začala jednat také o míře a financování sociálních podpor. Nevyrovnanosti vedou k tomu, že některé země jsou u migrantů více oblíbené," řekl Běhounek na dnešním jednání ministrů zahraničních věcí ČR a Rakouska a hejtmanů příhraničních regionů obou zemí ve Valči na Třebíčsku.

ČR podle Běhounka prostřednictvím ministra zahraničních věcí deklarovala, že povinné kvóty přijímání uprchlíků jsou nadále nepřijatelné. "Je cenné, že vzájemně mluvíme i o otázkách, které nejsou předmětem shody," řekl Běhounek.

Při bilaterálním jednání s šéfem rakouské diplomacie Sebastianem Kurzem ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD) kladně zhodnotil prohlubující se vztahy mezi oběma zeměmi, jejichž důkazem je vysoký počet vzájemných návštěv a společných projektů.

Jednání ve Valči bylo po Mikulovu a Linzi třetí za účasti ministrů zahraničních věcí a hejtmanů. Další by se mělo uskutečnit na podzim v Rakousku na téma politický radikalismus.

Témata:  Jiří Běhounek uprchlíci Rakousko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 19:49

Očkování za 50 let zachránilo přes 150 milionů životů, odhadla WHO

Za uplynulé půlstoletí se díky celosvětovému úsilí v oblasti očkování podařilo zachránit alespoň 154 milionů životů, uvedla ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO). Experti zmínili, že největší přínos očkování je patrný u malých dětí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy