Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová ještě zdaleka nekončí. O tomhle se u nás nepíše

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - V souvislosti s volbami v Německu se zejména u nás živě diskutuje o tom, jestli je německá kancléřka Angela Merkelová a její strana s životností u konce. Spisovatel Karel Hvížďala se ale podíval na německé deníky a zjistil, že Merkelová vlastně vůbec neprohrává.

Podle výsledků voleb v Meklenbursku a Předním Pomořansku se na druhé místo po sociálních demokratech SPD s 30,6 procenta dostala Alternativa pro Německo AfD s 20,8 procenta a křesťanští demokraté CDU skončili na třetím místě s 19 procenty. Spisovatel podotýká, že partnerská bavorská Křesťansko sociální unie CSU od té chvíle sní o konci Angely Merkelové a její minulý předseda Edmund Stoiber před třemi týdny prohlásil, že si nedovede představit, že by ve spolkových volbách v příštím roce jeho strana kancléřku podpořila.

Upozorňuje, že i u nás někteří komentátoři v prohře CDU v této nové severní německé spolkové zemi, odkud kancléřka pochází, vidí začátek konce Merkelové. A to, že v tradičním prázdninovém interview Angela Merkelová prohlásila, že se k možné kandidatuře vyjádří v pravý čas, si vykládají jako přípravu na ústup. Němečtí komentátoři jsou ale prý většinou opatrnější.

"Důvod je zřejmý: Kandidát CSU by v příštích volbách měl bez podpory CDU prakticky nulovou šanci a ani CDU zatím nemá za paní Merkelovou náhradu. Odpor proti paní kancléřce má ale historické a emocionální kořeny: Podobně se CSU chovala ke kancléřům z partnerské strany i za Franze Josefa Strausse stejně jako za Edmunda Stoibera. Kdyby šlo skutečně o politické důvody, kvůli kterým CSU bojuje proti současné kancléřce, musela by tato strana mít nějaké konkrétní požadavky, ale ty neexistují, protože ten jediný, o kterém do nedávna Bavoři mluvili, když požadovali změnu politiky vůči běžencům, se už naplňuje a s ničím jiným nepřišli, jen požadují stále tvrdší zákony," píše v komentáři pro ČRo Plus.

Nanejvýš je tak prý slyšet, že by Merkelová měla přiznat svou chybu, což již učinila, takže tento argument taky neplatí, stejně jako to, že se o otevření hranic neporadila s šéfem CSU Horstem Seehoferem. "Jak totiž dodatečné rešerše třeba týdeníku Die Zeit ukázaly, tento muž byl na dovolené a měl celou dobu vypnutý telefon. A vyčítat kancléřce, že se přes jeho sekretariát mohla dozvědět, kde je a poslat k němu policisty se vzkazem, aby si zapnul telefon, je zpětně viděno komické, protože události se odvíjely tak rychle, že na takový manévr nebyl čas: Viktor Orbán nechal vozit běžence autobusy na rakouské hranice a zastavit tisíce běženců by bylo možné jen násilím. A protože u toho byli novináři z celého světa, obrazy by poškodily pověst Německa víc než přijetí uprchlíků, jak se shodují skoro všichni odborníci," upozornil.

Podle něj je tedy evidentní, že najít kandidáta, na kterém by se sesterské strany CDU a CSU shodly, bude těžké. "Jisté je jen to, že to nemůže být pan Seehofer. A protože podle posledních dostupných průzkumů má stále SPD se zelenými a levicí méně než CDU/CSU, SPD a eventuálně i FDP, nelze říci, že prohrává Angela Merkelová, ale zatím spíše Sigmar Gabriel, který vsadil na širokou levici a posunul svou stranu tímto směrem. S alternativci zatím nikdo koalovat nechce," uzavřel.

Témata:  Angela Merkelová Německo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy