Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak si vedou zdravotní pojišťovny? Podívejte se na přehled

Nemoc, ilustrační fotografie
Nemoc, ilustrační fotografie
Foto: Focus Agency

Praha - V nejlepší finanční kondici je ze zdravotních pojišťoven Zaměstnanecká pojišťovna Škoda (ZPŠ). Na druhé pozici se umístila Oborová zdravotní pojišťovna (OZP), na třetí Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) společně s Vojenskou zdravotní pojišťovnou (VoZP). Vyplývá to z indexu zdraví zdravotních pojišťoven, který dnes představilo občanské sdružení Platforma zdravotních pojištěnců. OZP a VoZP byly v první trojici hodnocení i loni. Z první trojky naopak vypadla Revírní bratrská pokladna (RBP).

Platforma hodnotila mimo jiné kumulovaný rozdíl příjmů a výdajů za pět let, finanční rezervy pojišťoven, výdaje na prevenci na jednoho pojištěnce či meziroční změnu těchto výdajů.

"Pojištěnci by se při výběru neměli řídit pouze reklamními lákadly, ale kvalitou klientského servisu zdravotní pojišťovny, tím, jak dlouhodobě hospodaří, jakou péči jim nasmlouvala ve své síti zdravotnických zařízení či jaké má programy preventivní péče," uvedl spolupracovník platformy Ondřej Dostál z advokátní kanceláře PwC Legal. Do 30. září mají pojištěnci možnost přestoupit k jiné pojišťovně. Tyto přestupní termíny jsou dvakrát ročně.

Pojišťovny se podle dalšího spolupracovníka a autora hodnocení Štěpána Křečka liší například tím, kolik peněz průměrně vydávají na preventivní péči jednoho pacienta. Zatímco vítězná Zaměstnanecká pojišťovna Škoda, která má asi 140.000 pojištěnců, a tedy jedno procento trhu, dává na prevenci jednoho pacienta průměrně 191 korun, největší tuzemská pojišťovna VZP, která má asi 5,9 milionu pojištěnců, vydává asi 77 korun. Liší se také to, jaké finanční rezervy pojišťovny mají. Nejvíce, rezervu na 43 dní, má Revírní bratrská pokladna. Nejmenší rezervu má VZP, a to na jeden den.

Kumulovaný rozdíl příjmů a výdajů mezi roky 2012 a 2016, který ukazuje, zda pojišťovny dlouhodobě hospodaří s vyrovnanými rozpočty, byl nejvyšší u VZP a dosáhl 2,37 miliardy korun. Při přepočtu na jednoho pojištěnce vykázala lepší výsledek OZP.

Celkové příjmy veřejného zdravotního pojištění by měly letos meziročně vzrůst o čtyři procenta na 261,2 miliardy korun. Výdaje s rovněž čtyřprocentním nárůstem jsou plánovány na 260,7 miliardy korun, v přepočtu na jednoho pacienta jde o asi 25.000 korun. Hlavním výdajem jsou náklady na zdravotní služby, které činí 252 miliard korun. Z toho zhruba 133 miliard jsou výdaje na lůžkovou péči, na ambulantní jsou asi poloviční.

Témata:  zdravotní pojišťovny zdravotnictví VZP

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy