Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Strany ve volebních programech s neziskovým sektorem nepočítají, ukázala analýza

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Strany ve svých programech pro krajské volby až na výjimky s neziskovými organizacemi nepočítají.

Tvrdí to ve své analýze Asociace nestátních neziskových organizací, která programy kandidujících stran porovnávala a závěry poskytla ČTK.

Většina volebních programů podle asociace obsahuje jen obecné a okrajové zmínky o neziskovém sektoru. Programy napsané pro jednotlivé kraje si prý často vzájemně protiřečí, což platí i u ČSSD a ANO. Lépe jsou na tom menší uskupení, která kandidují v koalicích a roli neziskového sektoru v krajské politice rozumí.

"Tyto závěry svědčí o vnímání občanské společnosti jako o marginálním a z hlediska tvorby preferencí zcela nevýznamném faktoru," uvedla předsedkyně asociace Martina Berdychová. Kraje by podle ní měly akceptovat neziskový sektor jako celek, ale vybírat si reprezentativní partnery, kteří se podílejí na zajišťování sociálních služeb, vzdělávání nebo volnočasových aktivit v regionu.

Témata:  neziskovky kraje volby

Aktuálně se děje

18. května 2024 11:31

Počasí: Meteorologové varují před bouřkami, hrozí v sobotu i v neděli

V Česku hrozí během probíhajícího víkendu výskyt bouřek. Meteorologové upozornili, že ačkoliv se to stává málokdy, tak předpověď na neděli je jasnější, než na sobotu. Bouřky každopádně hrozí dnes i zítra.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.