Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Budovu s nelegální Klinikou získala SŽDC. Co bude s centrem dál?

Praha
Praha
Foto: Pixabay

Praha - Podle informací Radiožurnálu získala Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) budovu na Žižkově, kterou nelegálně obývá Autonomní sociální centrum Klinika.

Informaci potvrdil mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) Radek Ležatka. Smlouvu o převodu úřady podepsaly minulý týden, nyní bude převod zanesen do katastru nemovitostí. Po převzetí budovy zahájí správa železnic podle mluvčího SŽDC Jakuba Ptačinského přípravu rekonstrukce. "Polohou i velikostí odpovídá našim požadavkům na umístění našich zaměstnanců," sdělil ČTK.

Správa železnic zatím sídlí v Dlážděné ulici u Masarykova nádraží. Podle Arnošta Nováka z kolektivu Kliniky byl převod utajený a netransparentní.

"Ptali jsme se minulý týden na SŽDC podle zákona číslo 106 (o svobodném přístupu k informacím) a napsali nám, že žádný projekt na využití Jeseniovy nechystají. Máme to černé na bílém," řekl Novák. "Dotaz zněl zcela konkrétně, a to na připravený projekt, nikoliv na samotné převzetí nebo využití objektu. A projekt, ani jiná dokumentace opravdu ještě hotov není. Takto jsme i podle zákona odpověděli," oponoval Ptačinský.

Původně měla v budově sídlit Generální inspekce bezpečnostních sborů, letos na jaře o ni požádal Úřad práce. Jemu nadřízené ministerstvo práce a sociálních věcí ale zájem poté odvolalo. Budovu chtěla získat i Praha, město ale na rozdíl od státních institucí nemůže požádat ÚZSVM o bezplatný převod majetku.

Témata:  klinika Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových Praha

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy