Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mládek si stěžuje na Babišovo chování v kampani. Škromach post neobhájil a začíná od nuly

Jan Mládek /ČSSD/ ministr průmyslu a obchodu
Jan Mládek /ČSSD/ ministr průmyslu a obchodu
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha/Hodonín - Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) řekl po prohraných senátních volbách ČTK, že předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš se k němu při kampani choval mimořádně sprostě. Senátor ČSSD Zdeněk Škromach nevnímá svou porážku nijak dramaticky.

Mládek získal na Táborsku ve druhém kole 40,16 procenta hlasů. "Především děkuji všem voličům, gratuluji panu Větrovskému. V závěru jsem ale měl pocit, že jsem ve volbách ne s panem Větrovským, ale s panem Babišem, který se k mé osobě choval mimořádně sprostě," řekl Mládek.

Babiš v pátek na svém facebookovém profilu označil Mládka za politického parazita a vyzval voliče, aby podpořili starostu Mladé Vožice Větrovského. Mládek na twitteru reagoval tak, že Babiš je šíbr, který nezná slušnost, a jeho počínání je chucpe.

Z pohledu Větrovského byla kampaň velice korektní a slušná. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes Mládka označil za zkušeného ministra. Nechce, aby svůj post po volbách opustil. Připomněl, že téma případného odchodu otevřel jen sám Mládek.

Škromach je nyní po 20 letech bez politické funkce. "Jednou člověk musí v životě do kopce nahoru, jindy zase dolů, aby mohl lézt na ještě vyšší kopec. Respektuji rozhodnutí občanů ve volbách a začínám od nuly. Je to pro mě výzva," řekl Škromach. Bude přemýšlet, zda se bude věnovat více rodině či koníčkům.

Nová senátorka Hubáčková chce prosadit zákony a opatření, která pomohou zastavit úbytek orné půdy a která pomohou krajině proti suchu. Podle ní je totiž potřeba pracovat s touto problematikou nejen zdola drobnými opatřeními, ale je nutné nastavit i legislativu, aby se obcím a zemědělcům vyplatilo s krajinou zacházet lépe, řekla ČTK.

Chce proto spolupracovat i s ministrem zemědělství a stranickým kolegou Marianem Jurečkou, jehož rezort pracuje na opatřeních, která mají dopady sucha zmírnit. "Je potřeba v krajině více mokřadů, remízků a větrolamů a méně lánů osetých monokulturami," řekla Hubáčková. Starostkou zatím zůstane. "Myslím si, že to zvládnu. Kdyby to nešlo, máme v obci připravené záložní řešení," dodala Hubáčková.

Témata:  Jan Mládek Zdeněk Škromach Andrej Babiš

Aktuálně se děje

10:06

Srbsko se vzdává Ruska. Přibližuje se k NATO

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy