reklama

Náklady na léčbu onemocnění v posledních letech rostou především kvůli tomu, že je více pacientů léčeno biologickou léčbou, která je finančně nákladná.

Biologickou léčbu mělo loni 1210 klientů tří největších pojišťoven, což je asi o 13,5 procenta více než v roce 2014. Celkově ale tvoří pacienti s biologickou léčbou jedno až dvě procenta z celkového počtu lidí léčených s lupénkou. Na 29. října připadá světový den lupénky.

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) loni vydala na léčbu pacientů s lupénkou zhruba 383 milionů korun, z čehož asi čtvrt miliardy činily výdaje na biologickou léčbu.

"Počet pacientů, kteří jsou těmito moderními přípravky léčeni, se za poslední tři roky zvýšil o 25 procent a průměrné roční náklady na každého z nich se pohybují kolem hranice 270.000 korun," uvedl mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Také podle mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP) Elenky Mazurové rostou náklady především kvůli rozšíření biologické léčby. "Celkově ČPZP vynaložila v posledních třech letech na léčbu lupénky přibližně 167,1 milionu korun, z toho na biologickou léčbu bylo vydáno přibližně 99,6 milionu korun," uvedla.