Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Po volbách nedojde k oslabení vztahů USA s Českem, tvrdí velvyslanec Schapiro

Dragoon Ride kempuje v Praze: Andrew Schapiro s Veronikou Žilkovou (31.3.2014)
Dragoon Ride kempuje v Praze: Andrew Schapiro s Veronikou Žilkovou (31.3.2014)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Andrew Schapiro, velvyslanec USA v České republice, nevěří, že by výsledek voleb oslabil česko-americké vztahy, ať se prezidentem stane republikán Donald Trump, nebo demokratka Hillary Clintonová.

Trump si dnes před 07:00 SEČ zajistil 244 volitelů, demokratka Clintonová 215. Pro vítězství ve volbách je třeba 270 volitelů.

"Nemáme konečný výsledek. Konečný výsledek je tehdy, kdy někdo získá 270 volitelů. To zatím nikdo nemá. Vypadá to, že brzy budeme vědět, ale zažil jsem několik bláznivých voleb, jako v roce 2000, a doby, kdy jsme nevěděli ještě dlouho do dalšího dne," řekl dnes ráno Schapiro.

"Průzkumy předpokládaly těsné, ale jednoznačné vítězství Clintonové. Ale ukazuje se, že je to extrémně těsné. Takže to je překvapení," uvedl velvyslanec. Poukázal přitom na volební souboj mezi Georgem Bushem mladším a Alem Gorem, který se rozhodoval až na základě ručního přepočítání hlasů na Floridě.

Neočekává žádný významný dopad na vztahy mezi Washingtonem a Prahou. "Česko-americké vztahy jsou velmi silné. A proto skutečně pochybuji, že by změna prezidenta, ať už jím bude Donald Trump, nebo Hillary Clintonová, poškodily nebo oslabily vztahy mezi našimi zeměmi," řekl velvyslanec.

Předpokládá také zachování pevného partnerství v NATO, přestože Trump v kampani mluvil o tom, že státy, které se dostatečně nepodílejí na společné obraně, nemohou počítat s tím, že je budou USA chránit.

Témata:  Andrew Schapiro volby v USA Česká republika

Aktuálně se děje

20. května 2024 18:44

19. května 2024 20:37

Trojice lidí na Slovensku čelí obvinění kvůli schvalování atentátu na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy