reklama

Dlouhodobým zastáncem kratšího anglického názvu "Czechia" je prezident Miloš Zeman. Pochopení našel i u dalších ústavních činitelů. O zanesení do databáze OSN měl požádat ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Czechia je překladem slova Česko. Doposud byla v angličtině Česká republika známá jen pod celým názvem - Czech Republic, to ale často vedlo ke komolení.

Ministryni Šlechtovou ale plán zanést do databáze OSN pojmenování Czechia pořádně rozčílil. "Nesouhlasím s názvem "Czechia". Nechci, aby si naši zemi pletli s Čečenskem," uvedla Šlechtová. "Mělo by se udělat referendum k názvu naší země. Je to jediný nástroj, kde se mohou vyjádřit všichni. A my všichni jsme Češi," napsala ministryně na Twitter.

Kromě toho, že se jí název nelíbí a může vést k záměně s konfliktním severokavkazským regionem, argumentuje Šlechtová také nákladností případné změny. "Hodlám prosazovat teprve čtyři roky staré logo, které si sám stát koupil a používá v kampaních. Vyčíslení dosavadních nákladů používání loga Czech Republic jde do miliardy a nyní se to chce změnit? Mrhání penězi i znevážení naší důstojnosti," napsala Šlechtová na Facebook.

Na toto logo dostalo ministerstvo a agentura CzechTourism příspěvek z evropských fondů. Podle Šlechtové hrozí, že by teď Česko muselo peníze vracet, pokud by místo loga "Czech Republic" začalo používat nové logo. Jde přitom o více než miliardu korun!

Šlechtová proto kauzu znovu otevřela na pondělním jednání vlády. "Vyžádala jsem si info ke kauze "Czechia" na právě probíhajícím jednání vlády," uvedla na Twitteru. "Vzpomenout dříve jsem nemohla, nikdo mě o ničem neinformoval," vysvětluje ministryně pro místní rozvoj, proč téma otevírá nyní, když už se vysocí ústavní činitelé dohodli na žádosti o zanesení do databáze OSN.