Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé vstupují do politiky jen pro vlastní prospěch, o společnost se nestarají, zlobí se Češi

Česká republika
Česká republika
Foto: Pixabay

Praha - V zářijové anketě se Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) dotazovalo veřejnosti na to, proč lidé vstupují do politických stran a účastní se jejich aktivit a jaké důvody pro případný vstup do politické strany občané považují za správné. Obyvatelé se ve větší míře přiklánějí k vnímání vstupu do politiky jako aktu prospěšného spíše jednotlivci, než společnosti, když výrazně vyšší podíl kladných odpovědí mají položky spojené s motivací vedoucí k individuálnímu blahu.

Více než čtyři pětiny občanů Česka se domnívají, že motivací lidí pro vstup do politiky je blaho jednotlivce. Nejsilnějším důvodem by přitom podle názoru občanů měla být vůle změnit situaci společnosti k lepšímu.

Nejsilnějším důvodem pro vstup do politické strany by podle občanů měla být vůle změnit situaci k lepšímu (90 % kladných odpovědí), dále následují touha podílet se na plnění programu strany (87 %) a s jistým odstupem i potřeba někam patřit (67 %), informuje soc.cas.cz.

O tom, že lidé vstupují do stran kvůli získání kontaktu, bylo v průzkumu přesvědčeno 87 procent respondentů. Získání výhodné pozice a funkce v budoucnu označilo za motiv 85 procent a finanční zisk 82 procent dotázaných.

Vstup do strany kvůli finančnímu prospěchu odsoudilo osm lidí z deseti. Pro tři čtvrtiny je nesprávnou motivací zisk výhodných funkcí a pozic.

Názory na to, z jakých důvodů je správné do politiky vstupovat, jsou od roku 2003 poměrně stabilní. Názory na skutečné důvody se ale v čase mění. Aktuální výsledky jsou srovnatelné se situací v letech 2008 a 2010. Dominuje snaha získat kontakty, názor byl nejsilnější v roce 2007, kdy ho zastávalo 88 procent respondentů.

Témata:  průzkumy politika Češi Česká republika

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy