Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čeští poslanci odvezli humanitární pomoc do Sýrie

Jan Hamáček /ČSSD/
Jan Hamáček /ČSSD/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Do Sýrie dnes přicestovala skupina českých poslanců, budou jednat s představiteli parlamentu a přijme je také ministr zahraničí Valíd Mualim. Česko je jedinou zemí EU, která má na území Sýrie své velvyslanectví, český úřad na místě zastupuje i diplomacii USA.

Čtveřice poslanců ve složení Zuzka Bebarová Rujbrová (KSČM), Ivana Dobešová (ANO), Radim Holeček (ODS) a Leo Luzar (KSČM) bude jednat s členy syrského parlamentu, ministrem zahraničí Mualimem a sejde se také s ministrem pro místní zprávu, jehož resort koordinuje poskytování humanitární pomoci.

Členové petičního výboru dorazili do Sýrie dnes společně s další dodávkou humanitární pomoci v hodnotě přibližně 1,5 milionu korun.

Když organizační výbor koncem listopadu zahraniční cestu delegace petičního výboru schvaloval, zazněly na ni podle předsedy Sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD) různé názory. "Pro mě bylo klíčové doporučující stanovisko našeho zastupitelského úřadu v Sýrii," sdělil dnes ČTK Hamáček. Česká velvyslankyně Eva Filipi v Sýrii cestu poslanců podpořila.

Cestu zpochybňoval místopředseda Sněmovny a KDU-ČSL Jan Bartošek. "Ptal jsem se, zda se česká parlamentní delegace skutečně setká se zástupci režimu, který, jak to vypadá, zabíjí vlastní lidi," řekl ČTK Bartošek. Bylo mu, jak uvedl, řečeno, že jde o legitimně zvolenou vládu. "Zajímalo mě, na jakém procentu území tyto volby proběhly a do jaké míry je pro nás tato vláda relevantním partnerem," dodal.

Členové petičního výboru, který má na starosti i lidská práva, měli původně jet na Kubu. Letos v listopadu změnili destinaci na Sýrii se zdůvodněním, že kubánská strana nemůže cestu připravit ještě letos. Hlasovali pro to všichni přítomní.

Vleklá občanská válka v Sýrii vyvolala pnutí na mezinárodní politické scéně. Velmoci nejsou jednotné v tom, kterou z bojujících stran podporují. Zatímco Rusko stojí na straně Asada, Spojené státy podporují umírněnou opozici.

Témata:  Sýrie Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Jan Hamáček

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy