Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda změnila pravidla pro povinnou maturitu z matematiky. Bude se týkat jen gymnázií a lyceí

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha – Vláda dnes jednomyslně rozhodla o tom, že povinnou maturitní zkoušku z matematiky budou skládat pouze žáci gymnázií a lyceí – a to od školního roku 2020/2021. Matematika bývá předmětem, ze kterého propadá nejvíce maturantů.

O matematice jako povinném předmětu maturity na dalších typech škol bude kabinet znovu rozhodovat do konce února. Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) novinářům řekla, že neuspěla s návrhem, aby u maturity předvedli povinně své znalosti matematiky i studenti odborných škol. Do února má přinést návrh zohledňující připomínky ministrů.

Šéfka rezortu školství navrhovala, aby odborné školy a učňovské školy zavedly povinnou maturitu z matematiky od roku 2021/2022 nebo až od školního roku následujícího. Výjimku měly mít jen zdravotnické a sociální obory a umělecké školy. Rozprava na vládě podle ministryně přinesla všechna možná stanoviska a Valachová nepředpokládá, že by na návrhu něco zásadního měnila.

Připomněla také, že tahle debata se vede celou dobu, co je ve funkci – a to jak ve Sněmovně, v Senátu, tak s odbornými asociacemi ve školství. „Já jsem zohlednila tyto debaty, obávám se, že nic detailnějšího nevymyslíme," uvedla. Plánuje ale v lednu uspořádat ještě jeden kulatý stůl s odbornými asociacemi ve školství a „za přítomnosti všech resortů zrekapitulovat, k jakému kompromisu vyjednavači dospěli".

Se zavedením povinné maturity z matematiky od roku 2020 počítala už dříve schválená strategie vzdělávání. „Nemyslím si, že bychom přišli na něco nového," uvedla. Měl by se podle ní změnit i přístup k výuce matematiky. Nemělo by jít o memorování, ale o rozvoj logického myšlení, k čemuž má přispět nový přístup didaktiky a například dělení tříd na tento předmět.

Podle návrhu Valachové by se měla stát matematika povinným maturitním předmětem pro 15 všeobecných a 104 odborných oborů. Kdyby rozložení středoškoláků na různých oborech bylo stejné jako letos na jaře, byla by matematika nejpozději v roce 2023 povinná pro zhruba devět z deseti maturantů. Proti zahrnutí řady zemědělských škol mezi obory s povinnou maturitou z matematiky se postavilo ministerstvo zemědělství. Nesouhlasí například s tím, aby z matematiky museli maturovat žáci škol zaměřených na technologii a analýzu potravin, vinohradnictví, rybářství, chovatelství, zahradnictví, trenérství dostihových a sportovních koní nebo chovatelství cizokrajných zvířat.

O zavedení povinné maturity z matematiky měli velký zájem zaměstnavatelé reprezentovaní Svazem průmyslu a dopravy. Bývalý ministr Marcel Chládek (ČSSD) ji chtěl spustit už v roce 2019, ale Valachová to odložila. Studenti středních škol, kde bude zavedena, budou povinně maturovat ze tří předmětů. Vedle českého jazyka a matematiky to bude ještě cizí jazyk.

„Vytvoříme školám a žákům takové podmínky, aby mohli z matematiky maturovat úspěšně. Finančně podpoříme dělení hodin matematiky tak, aby měl učitel dostatek prostoru věnovat se individuálním potřebám žáků, budeme se soustředit na nové metody výuky matematiky, posílíme didaktiku směrem k učitelům, více zapojíme do výuky také vědecká centra. Důležité je vytvořit pro všechny žáky fér startovní podmínky, aby už na začátku svého studia věděli, jaká maturita je čeká," plánuje Valachová.

Původní návrh nařízení vlády podpořily i mnohé odborné asociace svazy a sdružení

Například Českomoravský odborový svaz pracovníků školství uvedl prostřednictvím svého předsedy Františka Dobšíka jasně: „Zástupci ČMOS PŠ se aktivně zapojovali do projednávání návrhu nařízení vlády. Souhlasíme s tímto návrhem. Dlouhodobě podporujeme záměr, aby všechny obory středního vzdělání zakončené maturitní zkouškou měly povinně matematiku jako maturitní předmět. Nezařazení uměleckých, zdravotnických a oborů sociální péče vnímáme jako dostatečně odůvodněné a nediskriminující. Souhlasíme i s navrhovaným harmonogramem zavedení matematiky jako povinného předmětu, který umožní školám s různými obory dostatečně zajistit výuku a motivací žáků pro úspěšné zakončení studia na středních školách."

„Tato varianta návrhu nařízení vlády pro odborné školy je akceptovatelná. V této podobě návrh nařízení vlády za odborné školy podporujeme," prohlásil předseda Unie školských asociací ČR - CZESHA Jiří Zajíček.

K návrhu se stavěl kladně i Svaz průmyslu a dopravy ČR. Miloš Rathouský k tomu uvedl: „Svaz průmyslu a dopravy vítá uzákonění povinné maturity z matematiky, což byl jeden z dlouhodobých požadavků zaměstnavatelských organizací, směřující ke zvýšení kvality absolventů a zlepšení jejich připravenosti pro další studium či výkon zvolené profese. Schválené nařízení vlády, stanovující obory s povinnou matematikou, vnímáme jako akceptovatelný kompromis, který zajistí, že nedojde ke spekulativnímu přelivu žáků do oborů, které by povinnou matematiku nařízenu neměly. Navržený dvoustupňový postup, kdy v roce 2021 začnou maturovat z matematiky gymnaziální a lyceální obory a ostatní obory je budou s odstupem roku/dvou následovat, vidíme jako vhodný k tomu, aby všechny typy oborů měly na přípravu dostatečné množství času."

Témata:  maturity školství vláda

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:55

Lavrov se rázně obořil na Izrael. Obhajuje požadavky Íránu

Rusko dalo Izraeli jasně najevo, že Írán "nechce eskalaci" napětí v regionu Blízkého východu. Uvedl to v pátek ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v reakci na noční útoky v Íránu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy