reklama

"Dezinformace je zapotřebí odhalovat, ale zvolený způsob se velmi blíží cenzuře. Vůbec se nedivím, že se proti tomu pan prezident velmi rázně vyslovil," uvedl Bašta v pořadu Pro a proti.

Podle něj začal boj proti dezinformacím tím, že nevládní organizace Evropské hodnoty sepsala seznam webů, které považuje za prokremelské. "Oni nebojují s dezinformacemi, ale se šířením informací. Škodí tím, že vytvářejí udavačské seznamy, a poškozují tak občany, protože místo nich rozhodují o tom, co smějí, a co nesmějí znát," dodal Bašta.

"Vždycky se řeklo, že na nějakém webu se objevila dezinformace, a proto patří mezi weby prokremelské. Navíc se nám ještě vsugeruje, že jsme ve válce. Já bych rád věděl rozdíl mezi tím, co je svobodné šíření informací a co je informační válka. V okamžiku, kdy začnete nálepkovat, tak ze svobodného šířen informací uděláte informační válku," řekl Českému rozhlasu.

Novinář Ondřej Soukup tvrdí, že monitorovat tyto zprávy a weby je zapotřebí. "Mně jen na celé debatě vadí, že se názor jednoho think-tanku vydává div ne za státní politiku," podotkl.

"Jsme skutečně v situaci, kterou jsme v posledních sto letech nezažili, kdy se nepravdivé informace šíří takovým způsobem, že pak ovlivňují i reálné výsledky voleb. To existovalo v tzv. černém PR vždy, ale dnes díky sociálním sítím mají tyto informace mnohem větší dosah," dodal.