reklama

Nařízení přesně vyjmenovává obce, které jsou v ochranném pásmu v okruhu tří kilometrů a které jsou v dozorovém pásmu v okruhu deseti kilometrů. „Nařízení je živý organismus, který se bude upravovat podle dalších případných nálezů ptačí chřipky v chovech," uvedl ředitel KVS Jaroslav Salava. 

V ochranném pásmu jsou se svými místními částmi Ivančice a Moravský Krumlov, dále Oslavany, Moravské Bránice, Řeznovice, Vedrovice, Olbramovice a Rybníky.

Nařízení stanovuje povinnosti pro obce a pro chovatele. V ochranném pásmu musejí obce zajistit do 10. ledna soupis všech hospodářství, kde se chová drůbež či jsou drženi ptáci v zajetí. Obce také musí zajistit kontejnery či jiné uzavíratelné nepropustné nádoby k uložení uhynulých ptáků.

Chovatelé mají povinnost uzavřít drůbež tak, aby nemohl nastat kontakt s volně žijícími ptáky, dezinfikovat vchody a východy prostor pro ptáky a zamezit kontaminaci krmiva a vody trusem volně žijících ptáků. Mají také povinnost hlásit uhynulá zvířata, udělat by tak měli na telefonu 720 995 213.

Vedle toho musí chovatelé také zajistit dezinfekci vozidel, kterými drůbež převážejí, stejně tak aut, kterými jezdí chovatelé sami. V ochranném pásmu se nesmí pořádat výstavy či přehlídky ani zvířata převážet. Až na výjimky se nesmí vozit ani vyrobené drůbeží maso.

V dozorovém pásmu jsou opatření mírnější, avšak ve velké části shodná s pásmem ochranným. Pokud by někdo nařízení porušil, vystavuje se jako fyzické osoba pokutě až 50.000 korun, právnická osoba až dva miliony korun.

Ve dvou chovech již byla v předchozích dnech utracena zvířata, chov v Letkovicích čeká stejný osud. Podle veterinářů se odhaduje v okolí moravskokrumlovského ohniska likvidace 800 ptáků, v okolí ivančického 300.

Ptačí chřipka se vrátila do Česka po deseti letech, mnoho případů mají i další evropské státy. Nemocnost a úmrtnost se u ptáků může pohybovat až ke 100 procentům. Inkubační doba bývá tři až sedm dní.