reklama

Počet aktivistů oproti cestě přes Německo klesl, věří však, že se k nim přidají Češi. "Určitě se přidají a myslím, že to bude podobné jako v Německu. Vždycky, když někam přišli, tak se přidala část místních. Do Drážďan jich přišlo asi 70 a odcházelo jich 200. Mění se to v takový sériový pochod," řekl farář Mikuláš Vymětal, který spoluorganizuje českou část cesty.

Dnes čeká aktivisty ještě cesta do Libouchce, kde přenocují na faře. Doprovází je policie. "Především zajišťujeme bezpečnost těch osob, protože v podmínkách, které panují na silnicích, je potřeba se o ně postarat tak, aby byli viditelní. Aby nebyli ohroženi účastníky provozu," řekl ČTK vedoucí krajské dopravní policie Jiří Ušák.

Pochodem, který iniciovala novinářka a blogerka Anna Albothová, chtějí účastníci vyjádřit solidaritu s lidmi nejen v Halabu. "Je načase jednat. Nemůžeme dál sedět před obrazovkami a nic nedělat, tvrdit, že jsme bezmocní. Nejsme bezmocní. Na to je nás příliš mnoho," stojí v manifestu pochodu.

V úterý se aktivisté přesunou do Ústí nad Labem, kde je čeká veřejná debata. Do Prahy by měli dorazit 15. ledna. "Potom vyrazí na Moravu, do Brna a k hranicím. Vymysleli si cestu přes malé vesnice, takže tam sháníme ubytování. Nejlepší zkušenost máme s farami různých církví. Někde si to berou lidé za své, takže někde budou spát i u rodin," doplnil Vymětal.

Přes Českou republiku půjde pochod za mír několik týdnů, do Vídně by měl dorazit na konci ledna. Z Rakouska pak bude pokračovat proti směru tradiční cesty uprchlíků přes Slovinsko, Chorvatsko, Srbsko, Makedonii a Řecko do Turecka. Pokud se jim to podaří, chtěli by aktivisté dojít nakonec právě až do Halabu na severu Sýrie.