Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

U druhé labutě v Praze byla potvrzena ptačí chřipka

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha/Strakonice/Děčín - Na území hlavního města byl potvrzen druhý případ ptačí chřipky, virem H5N8 byla nakažená labuť nalezená na Střeleckém ostrově. Veterinární správa dnes utratila v Libějovicích na Strakonicku 96 kusů drůbeže. Zoologické zahrady v Děčíně a Ústí nad Labem přestěhovaly opeřence z volných výběhů do vnitřních zimovišť.

"Právě jsme obdrželi protokol o výsledku laboratorního vyšetření, kdy byl potvrzen u uhynulé labutě nalezené na Střeleckém ostrově na Praze 1 virus vysoce patogenní ptačí chřipky subtypu H5N8," řekl ČTK sdělil mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal. První labuť byla nalezená u Pražské tržnice v Praze 7.

V ČR se ptačí chřipka objevila přibližně před dvěma týdny po zhruba deseti letech. Zatím je v Česku sedm ohnisek, přičemž do českého pohraničí zasahují i ochranná pásma okolo polského ohniska v lokalitě města Kudowa Zdrój asi kilometr za státní hranicí.

Veterinární správa dnes utratila v Libějovicích na Strakonicku 96 kusů drůbeže. Je to druhé potvrzené ohnisko ptačí chřipky v Jihočeském kraji, sedmé v zemi. Veterináři utratili u chovatele, jenž se stará přibližně o 130 kusů drůbeže, 61 slepic a 35 kachen. Likvidace se netýkala holubů a papoušků. První ohnisko ptačí chřipky v Jihočeském kraji se objevilo v minulém týdnu v Chotčinách na Táborsku. Rovněž tam museli veterináři zlikvidovat pět desítek kusů drůbeže.

Nestanice se nacházejí dva kilometry od Libějovic. Blízko ohniska sídlí i Vodňanské kuře. Holding Agrofert, do kterého společnost patří, už v pondělí vydal prohlášení, v němž uvádí, že jej ptačí chřipka nikterak nezasáhla a produkci neomezí.

Návštěvníci děčínské zoo nyní neuvidí jeřáby japonské nebo různé druhy vrubozobých. "Druhým krokem preventivních opatření bylo překrytí venkovních voliér malých sov, sovic nebo papoušků vlnkovaných plachtami, abychom předešli zanesení trusu do expozice," řekl dnes ČTK zoolog děčínské zoo Roman Řehák.

"Velké papoušky, jako jsou kakadu žlutolící sumbští, kakadu brýloví nebo ara vojenští, mohou návštěvníci vidět pouze uvnitř expozice, průchody do venkovní voliéry jsou nyní zavřené. A to jak s ohledem na ptačí chřipku, tak s ohledem na mrazivé počasí," doplnil zoolog.

Obdobná opatření platí také v ústecké zoologické zahradě. "Z volného výběhu zmizel sup, jeřáby, emu hnědý. Bohužel je návštěvníci v těchto dnech neuvidí," řekla ČTK mluvčí zoo Věra Vrabcová. Opatření platí až do odvolání.

Témata:  ptačí chřipka Zoo Děčín Praha

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy