Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ptačí chřipka se objevila už i v Královéhradeckém kraji, Česko hlásí celkem 26 ohnisek

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Hradec Králové - V Česku je už 26 ohnisek ptačí chřipky, u volně žijících ptáků byla potvrzena v 11 krajích u 49 ptáků. Virus H5N8 je nově v Královéhradeckém kraji. Jde o malochov ve Žďáru nad Orlicí na Rychnovsku.

Nemoc byla v kraji potvrzena už dříve, šlo ale o výskyt u volně žijících uhynulých ptáků v oblasti Náchoda nebo Hradce Králové. "Chovatel nahlásil úhyn tří hus," řekl zástupce mluvčího Státní veterinární správy Petr Majer. V chovu jsou kromě hus i slepice a kachny.

Veterináři dnes vyhlásili kolem ohniska ochranné pásmo na území šesti katastrů, v 31 katastrech pásmo dozoru, které zasáhne i do Pardubického kraje. "Komerční velkochovy se v něm nevyskytují," řekl ČTK ředitel Krajské veterinární správy pro Královéhradecký kraj Aleš Hantsch.

"Výskyt nákazy v chovu neznamená ekonomickou škodu pouze pro zasaženého chovatele, je zároveň nebezpečím pro chovy v okolí, a to jak pro malochovatele, tak pro komerční chovy. Nepříznivá nákazová situace může vést k omezením obchodu s drůbežím masem z daného regionu, potažmo celé republiky," dodal Majer.

Drůbež by se měla chovat v uzavřených prostorách, neměla by se dostat do styku s volně žijícím ptactvem. "U chovů, kde není možné zajistit umístění v uzavřeném objektu, je nutné přijmout opatření, která minimalizují rizika kontaminace vody, krmiva a podestýlky trusem volně žijících ptáků - například umístit vodu a krmivo pod přístřešek, zabránit jim v pohybu na vodních plochách, kde jsou volně žijící ptáci. Dalším možným opatřením je zasíťování výběhů," upozorňují veterináři.

Témata:  ptačí chřipka Královéhradecký kraj

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy