Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ubrání se Česko, pokud vypukne válka? Průzkum ukázal, jak to vidí občané

Česká armáda na akci Bahna. Autor: nadporučice Lucie Masaříková
Česká armáda na akci Bahna. Autor: nadporučice Lucie Masaříková
Foto: Army.cz

Praha - V lednovém šetření dotazovalo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) sadu otázek týkajících se postojů veřejnosti k NATO. Popisované výsledky v této zprávě se pojí s obecnými názory na obranu státu. Dotázaní konkrétně vyjadřovali míru souhlasu s výroky spojenými se suverenitou státu, schopností ovlivnit vlastní obranu a armádou České republiky.

Česká veřejnost se většinově (88 %) shoduje, že suverenitu státu je třeba bránit za každou cenu. Pouze necelá desetina (9 %) s tímto tvrzením nesouhlasí. I přes to 66 % respondentů pochybuje o schopnosti České republiky ubránit se, pokud by k něčemu došlo, oproti více jak čtvrtině dotázaných (26 %), kteří s tímto výrokem nesouhlasí, uvedl soc.cas.cz.

Převážná část (57 %) respondentů nepovažuje obranu ČR za podstatnou, protože patříme mezi malé země, jejichž osud mají stejně v rukou velmoci. V opozici k tomuto výroku zůstává 36 % české veřejnosti. 46 % respondentů pokládá úroveň naší armády za srovnatelnou s armádami západních zemí, přibližně stejná část dotázaných (43 %) si pak myslí, že naše armáda je méně vyspělá než tyto armády.

I přesto tento názor v posledních letech mírně oslabuje a pozvolna stoupá podíl lidí, kteří nepovažují úvahy o možnostech obrany ČR za zbytečné. Od roku 2012 narostl podíl těch, kteří s daným výrokem nesouhlasí o 9 procentních bodů.

Pokud jde o náklady na obranu, ty vnímají jako zbytečnou zátěž pro státní rozpočet přibližně dvě pětiny (41 %) obyvatel, více jak polovina (52 %) tento názor nesdílí.

Náklady na obranu jsou v současném i předchozích dvou šetřeních více podporované, než tomu bylo v předchozích letech (tedy mezi lety 2001 a 2013), kdy v české společnosti převažoval názor, že náklady na obranu jsou jen zbytečnou zátěží pro státní rozpočet. Podpora investování do armády ze strany státu je tedy výraznější především v posledních třech letech, dále pak i v roce 1999, kterému se spolu s loňským šetřením současné výsledky nejvíce blíží.

V případě srovnání armády ČR s armádami západních zemí je v posledních letech poměrně stabilní a přibližně stejný podíl respondentů, kteří s výrokem o jejich srovnatelnosti souhlasí i nesouhlasí. Nicméně v současném šetření významně poklesl podíl dotázaných, kteří nemají na výrok vyjasněný názor a volí odpověď „neví“ (pokles o 7 procentních bodů oproti roku 2016).

"Na schopnost ubránit se v případě hrozby má česká veřejnost stabilní názor v čase. Pokud bychom srovnali současné šetření s výzkumem z roku 2008, kdy byl názor na možnost naší obrany nejpozitivnější, vidíme, že v aktuálním názorovém rozložení je o 5 procentních bodů více lidí, kteří pochybují o schopnosti ubránit náš stát před hrozbou," uvedli autoři průzkumu.

Témata:  Armáda České Republiky Češi průzkumy

Aktuálně se děje

10:59

Korupce v Rusku. Šojgu přijde o náměstka, soud ho poslal do vazby

Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby náměstka ministra obrany Sergeje Šojgua. Timur Ivanov byl zadržen v úterý pro podezření z braní úplatků, za což v případě odsouzení hrozí až 15 let vězení. O případu informují ruská média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy