reklama

Zajac maskovaný mikinou s kapucí přepadl na přelomu let 2015 a 2016 postupně osm starých mužů. Část útoků spáchal těsně před vánočními svátky, na Štědrý den a na Boží hod. Oběti si vyhlédl například v prostředcích hromadné dopravy, poté je sledoval na odlehlá místa, kde je napadal většinou zezadu. Úderem pěstí do hlavy nebo strčením je srazil k zemi a obral je o jejich věci. "Projevil absolutní lhostejnost k morálním aspektům života v normální společnosti," poznamenal předseda odvolacího senátu Jan Sváček.

Nejstaršímu napadenému bylo 90 let. Jednomu ze seniorů Zajac přivodil krvácení do mozku, jinému zlomil čelist a trvale poškodil loket. Další muž s vážným poraněním hlavy několik měsíců po útoku zemřel, podle soudů však jeho smrt neměla s incidentem souvislost.

Zajac se nejprve policistům k většině skutků přiznal a při prověrce na místě činů uvedl detaily, které policie neznala. Později však výpověď odvolal s tím, že ji podepsal jen proto, aby se dostal z vazby. Zároveň navrhl zahájit trestní stíhání proti svému bratrovi, protože skutků se podle něj dopustil právě on. "Nechci to na něj házet, ale důkazy svědčí proti němu, ne proti mně," řekl dnes senátu. Soud mu neuvěřil.

"Vrchní soud v Praze nemá žádných pochybností o tom, že to byl právě obžalovaný, který se této rozsáhlé trestné činnosti dopustil. Míra zákeřnosti a brutality je v tomto případě zcela výjimečná," řekl Sváček.

Recidivistu ze Slovenska, který loupežemi získával stovky korun, také na deset let vyhostil z Česka.

Zajac si na Slovensku odpykal pětiletý trest a okamžitě po propuštění v srpnu 2015 zamířil zpátky do Ústí nad Labem, ačkoliv měl soudní zákaz pohybu na území ČR. Podle znalců je mužovo opětovné začlenění do společnosti téměř vyloučené.