Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Střídání ministrů není příliš šťastné, ale Mládek nezvládl komunikaci, shodli se Hanák a Středula

Jan Mládek /ČSSD/ ministr průmyslu a obchodu
Jan Mládek /ČSSD/ ministr průmyslu a obchodu
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka měl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD), jehož chce předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) odvolat, uhlídat, co na veřejnosti říkají jeho podřízení. Podobně to vidí i šéf odborové konfederace Josef Středula, který po dnešním jednání tripartity zhodnotil ministrovu komunikaci označil za nešťastnou.

Mládek čelil v posledních dnech kritice kvůli vyjadřování resortu v debatě o cenách mobilních dat a části novely telekomunikačního zákona. Sobotka tím také dnes zdůvodnil návrh na ministrovo odvolání.

Hanák uvedl, že ministr je od toho, aby si uhlídal svoje lidi, uměl je srovnat a nedovolil jim říkat věci, které jsou nepatřičné na veřejnosti. Zároveň však ocenil Mládkovo působení v oblastech, které mu byly blízké.

„Některé agendy zvládal brilantně a bavily ho, jako třeba podpora exportu nebo strategie pro energetiku. Ale byly agendy, které mu byly částečně odebrány," dodal a zmínil například digitální trh nebo evropské fondy.

Připomněl také, že o Mládkově odvolání se hovořilo už několikrát. „Za tříleté působení této vlády byl dvakrát na hraně odvolání. Byl jsem z těch, kteří prosili předsedu vlády, abychom nebyli zbytečně razantní," uvedl.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Středula doplnil, že Mládek nezvládl komunikaci úřadu o rozdílných cenách tarifů v Česku a zahraničí. Připomněl v této souvislosti výrok Mládkova náměstka Lubomíra Bokštefla, který poradil lidem, aby se za lepšími cenami mobilních operátorů odstěhovali do Polska. "Komunikace v posledních dnech byla nešťastná a za to jednoznačně zodpovídá politik," uvedl Středula. Střídání ministrů nepovažuje za příliš šťastné vzhledem k tomu, že nový šéf resortu nebude mít mnoho času cokoliv prosadit.

Témata:  Jan Mládek Josef Středula svaz průmyslu a dopravy

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy