reklama

Samotné vyjednávání s Británií o budoucích vztazích podle ní bude pro celou unii náročné. Analytik Kryštof Kruliš z Asociace pro mezinárodní otázky předpokládá, že jedním z hlavních bodů vyjednávání bude otázka volného pohybu evropských občanů v Británii.

"Pro Českou republiku pravděpodobně končí období jemného euroskepticismu. Končí v tom smyslu, že pro všechny, kteří byli pro členství v EU, i pro tvrdé euroskeptiky nastane situace, kdy se budou muset postavit za myšlenku, jaká vlastně Evropská unie má být," řekla Reschová. Varianta českého odchodu z unie podle ní pravděpodobná není.

Připomněla, že Česko o víkendu na summitu v Římě podepsalo prohlášení 27 unijních států, v němž vyjádřily odhodlání pokračovat v Evropě společně. "Jestliže se k tomu Česká republika přihlásila, pak se bude muset přihlásit i k trendům, které sjednocují Evropskou unii," řekla s tím, že mezi tyto integrační stimuly může nově kromě ekonomiky patřit i ozbrojená síla.

Vyjednávání mezi EU a Británií o podobě budoucích vztahů podle Reschové bude velmi intenzivní a nemusí na něj stačit dva roky od dnešního formálního zahájení výstupního procesu, které předpokládají smlouvy. Jednání podle ní bude klást velké nároky i na členské státy a jejich zástupce. "Bude to vyžadovat soustředěné úsilí evropských poslanců za Českou republiku, aby v Evropském parlamentu zastupovali hlavní proud politických priorit České republiky, ne individuálně každý svou stranu," řekla.