Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cyklisté a alkohol: Škromach se nevzdává, předkládá další novelu

Zdeněk Škromach /ČSSD/, místopředseda ČSSD a Senátu
Zdeněk Škromach /ČSSD/, místopředseda ČSSD a Senátu
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Místopředseda Senátu Zdeněk Škromach (ČSSD) opět předložil novelu, podle který by cyklisté směli jet na kole i po vypití několika sklenek vína či piva. O návrhu by se mohlo začít jednat již tento měsíc.

Kromě Škromacha se pod novelu podepsali předseda senátního zemědělského výboru Jan Hajda, někdejší ministryně zdravotnictví Milada Emmerová, bývalý olomoucký hejtman Martin Tesařík (všichni ČSSD), starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar (KDU-ČSL) nebo Jan Veleba s Františkem Čubou (oba SPO).

Předloha má uzákonit, že by cyklisté na cyklostezkách, v obcích a na silnicích třetí třídy mohli mít až 0,8 promile alkoholu v krvi, pokud pojedou na jízdním kole sami. Další podmínkou je to, že alkohol nevyloučí jejich schopnost řídit kolo. Pokutu za jízdu na kole pod vlivem alkoholu nicméně novela zachovává, jen ji snižuje ze současných 2500 až 20.000 korun na nejvýše 500 korun. Sankce by se na cyklistu nadále vztahovaly i v případě, pokud by pod vlivem alkoholu zavinil dopravní nehodu.

Zmírnění zákona zdůvodnil Škromach tím, že "považuje za absurdní, že například na Moravě byly vybudovány za užití veřejných peněz vinařské cyklostezky, které cíleně vedou vinohrady a v okolí vinných sklepů, a přitom státní moc i malé ochutnání vína cyklistou postihuje".

Témata:  Zdeněk Škromach cyklisté alkohol

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy