Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Žalobce chce pro Hryščenka 16 let vězení a detenci. Únosce dětí soud žádá o doživotí

Soud, ilustrační fotografie
Soud, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Ústí nad Labem - Státní zástupce navrhuje pro Zdeňka Hryščenka obžalovaného z loňského únosu dětí z Litoměřicka 16 let vězení a zabezpečovací detenci. Žalobce Vladimír Jan to řekl v závěrečné řeči. Hryščenko se hlavního líčení na vlastní žádost neúčastní, soud opakovaně požádal o doživotní trest. Soud rozhodne ještě dnes.

Hryščenko podle obžaloby unesl loni 28. srpna se zbraní v ruce tehdy šestnáctiletého chlapce a o tři roky mladší dívku. Následně je deset dnů držel ve speciálně upravené garáži v ústecké čtvrti Střekov. Podle Jana trpí oběti únosu psychickými následky.

"Oba dva poškození utrpěli zvlášť závažnou posttraumatickou stresovou poruchu," řekl Jan. Kromě únosu dětí si Hryščenko podle žalobce loni natáčel malou dívku v Ústí nad Labem.

Podle právní kvalifikace mu hrozilo až 12 let vězení, podle Jana je ale na místě mimořádné zvýšení trestu nad rámec zákonné sazby. Návrh na uložení zabezpečovací detence zdůvodnil žalobce závěry znalců. Podle nich Hryščenko pravděpodobně trpí heterosexuální pedofilií a pro společnost je nebezpečný.

Hryščenko byl už dřív pětkrát soudně trestán. Mimo jiné za pohlavní zneužívání, ohrožování mravní výchovy a pokus braní rukojmích.

Témata:  Ústí nad Labem pedofilové Zdeněk Hryščenko soudy

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy