Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Daňové zatížení mezd v Česku? Mezi zeměmi OECD si nevedeme právě nejlépe

Daně, ilustrační fotografie
Daně, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Berlín/Praha - Daňové zatížení mezd v Česku loni dosáhlo 43 procent, mírně se tak zvýšilo z 42,8 procenta v předchozím roce. V rámci 35 států Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) bylo osmé nejvyšší. Navzdory tomu jsou ale průměrné náklady na práci v ČR o více než polovinu nižší než v celé Evropské unii.

Daňové zatížení mezd ukazuje, jaké procento z celkových mzdových nákladů, tedy mzdy a pojistného hrazeného zaměstnavatelem, tvoří daně z příjmu zaměstnanců a odvody na sociální a zdravotní pojištění. Počítá se z průměrného příjmu svobodného a bezdětného zaměstnance.

Průměrné daňové zatížení mezd v celé OECD loni kleslo na 36 procent. Na Slovensku činilo daňové zatížení 41,5 procenta, což byla v rámci OECD třináctá nejvyšší úroveň. Nejvyšší daňové zatížení v rámci OECD loni měli Belgičané, kteří ze své mzdy odvedli státu 54 procent. Naopak nejnižší daňové zatížení bylo v Chile, kde činilo pouze sedm procent.

Podle zprávy Eurostatu z minulého týdne průměrné náklady na práci v Česku loni činily 10,2 eura (272 Kč) na hodinu, zatímco v celé EU činil průměr 25,4 eura na hodinu.

Nejvyšší náklady na práci v EU loni byly v Dánsku (42 eur). České republice patřila 21. příčka. O jednu příčku výše bylo Slovensko, kde hodina práce přišla zaměstnavatele na 10,4 eura. Nejlevnější práce byla v rámci EU v Bulharsku (4,4 eura).

Témata:  daně platy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD)

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:22

Senátor: Ukrajina by mohla dostat dalekonosné střely ATACMS za pár dní

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy