Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko a Izrael chtějí posilovat spolupráci ve vědě a výzkumu

Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace
Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Česko a Izrael chtějí posilovat spolupráci ve vědě a výzkumu. Shodli se na tom vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) a izraelský velvyslanec v Česku Daniel Meron.

ba také kladně hodnotili činnost české vědecké diplomatky Delany Mikolášové, která na českém velvyslanectví v Tel Avivu působí od roku 2015.

"Robustní český průmysl se potřebuje výrazným způsobem přeorientovat na vysokou přidanou hodnotu a tady je velká příležitost pro izraelské podniky i výzkumné instituce aplikovat na trhu svoje výzkumné projekty," řekl Bělobrádek novinářům po setkání s Meronem. Za jednu z takových příležitostí označil zavádění digitálních technologií v automobilovém průmyslu.

Meron upřesnil, že zájem o spolupráci má zejména mladoboleslavská automobilka Škoda Auto, jejíž vozy jsou třetí nejprodávanější značkou v Izraeli. Jejich vývoz do této země stále roste. "Škoda zjišťuje, zda je něco na digitálním poli, kde bychom jí mohli pomoci dělat ta nejlepší auta na světě," řekl velvyslanec.

Možnosti spolupráce vidí i v elektronizaci zdravotnictví. Podle něj se o zavádění nových technologií do tohoto oboru bude při návštěvě Izraele zhruba za pět týdnů zajímat ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD).

Témata:  Pavel Bělobrádek vzdělání Izrael

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy