Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hnutí ANO je suverénně první, ODS už dotahuje sociální demokraty

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Důvěra ve vládu za posledního půl roku setrvale klesá. Aktuálně jí podle průzkumu společnosti Kantar TNS pro Českou televizi důvěřuje 36 procent dotázaných, což je druhý nejhorší výsledek od února 2014. Průzkum také ukázal, že se ANO drží nad třiceti procenty. Na druhém místě zůstává ČSSD, na kterou se dotahuje ODS.

Důvěra v kabinet od loňského ledna poklesla o devět procentních bodů, řekl dnes ČT Pavel Ranocha z Kantar TNS. "Občané čím dál hůře hodnotí počínání kabinetu v boji proti korupci," zdůvodnil pokles Ranocha.

Do poklesu se s ohledem na výsledky posledních měsíců nijak zásadně nepromítly koaliční roztržky kvůli nákupu a prodeji jednokorunových dluhopisů Agrofertu jeho někdejším vlastníkem, ministrem financí a vicepremiérem Andrejem Babišem (ANO). Babiš kvůli tomu čelí tlaku na odchod z vlády pro podezření z daňových úniků, což odmítá.

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo hnutí ANO s 31,5 procenta hlasů před ČSSD s 12 procenty. Podpora ANO i sociálních demokratů proti březnovému průzkumu Kantar TNS klesla o půl procentního bodu. V průzkumu má ČSSD výrazně nižší podporu než u jiných agentur, podle jejichž dotazování by sociální demokraty volilo kolem 16 procent lidí.

Třetí ODS si s 11,5 procenty polepšila o tři procentní body. Čtvrtá KSČM s 10,5 procenta ztratila procentní bod. ODS přeskočila KSČM na třetím místě po zhruba dvou letech.

Lidovci se STAN by měli dohromady 10,5 procenta, stejně jako v březnu. Pro jejich koalici by to tedy bylo dost na vstup do Sněmovny. Podpora KDU-ČSL stoupla o půl procentního bodu na sedm procent, hnutí STAN stejným tempem klesla na 3,5 procenta. SPD i TOP 09 by stejně jako v březnu u volebních uren vybralo shodně 6,5 procenta.

Piráti by dostali čtyři procenta a zelení 2,5 procenta. Statistická chyba průzkumu je u stran s menší podporou plus minus jeden procentní bod, u těch v čele pořadí plus minus tři procentní body.

Témata:  volební preference průzkumy Hnutí ANO Sociální demokracie (SOCDEM) TOP 09 ODS KSČM KDU-ČSL Starostové a nezávislí Svoboda a přímá demokracie volby 2017 volby

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 8:21

Česká televize odhalila jména všech deseti účastníků letošní StarDance

Jména všech deseti účastníků podzimní třinácté řady StarDance jsou známá. Česká televize ve středu na sociálních sítích odhalila jména pěti mužů, kteří se objeví na parketu. Už v pondělí prozradila, jaké slavné ženy budou usilovat o titul královny tanečního parketu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy