Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Psychiatrická péče v Evropě je zanedbaná, tvrdí odborníci

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Psychiatrická péče ve střední a východní Evropě je zanedbaná, hospitalizace se užívá nad míru a není dostatek možností alternativní péče. Uvedli to vědci z Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ) ve své studii.

Studie mezinárodního výzkumného týmu vedeného Petrem Winklerem a Dzmitryem Krupchankou z NUDZ vyšla v pondělí v prestižním vědeckém časopise The Lancet Psychiatry.

Systémy psychiatrické péče jsou dlouhodobě podfinancované, hospodaření s penězi je neefektivní, objevuje se porušování lidských práv a diskriminace. "Zátěž způsobovaná duševními onemocněními a užíváním omamných látek je v regionu jedna z nejvyšších na světě, míra sebevražednosti je ve většině zemí vysoká a míra užívání alkoholu excesivní. Přesto přese všechno, pozornost věnovaná duševnímu zdraví a péči o něj je v regionu minimální. Jde o jakési slepé místo na mapě světového duševního zdraví," uvedl Krupchanka.

Podle Winklera duševní zdraví není věc absence duševního onemocnění, ale také schopnost vyrovnat se se stresem, prožívat pocity štěstí, radosti a naplnění a také rozvíjet spokojené vztahy s ostatními lidmi.

Jako pozitivní vidí vědci třeba vznik různých dobrovolnických, pacientských a rodičovských organizací, komunitních služeb a mnoho menších úspěšných projektů a iniciativ, ale nedaří se dostatečně integrace těchto organizací do systému.

Letošní Světový den zdraví byl podle Winklera věnován depresi, OSN zahrnula duševní zdraví do udržitelných rozvojových cílů a také Světová banka vyhlásila duševní zdraví jako globální rozvojovou prioritu, v České republice a jiných státech regionu začínají reformy psychiatrické péče.

Témata:  psychiatrie zdravotnictví Česká republika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy