Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tlak na Zemana: Petice žádá, aby respektoval ústavu. Podepsali ji politici i umělci

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Petici vyzývající prezidenta Miloše Zemana, aby respektoval ústavu a odvolal ministra financí Andreje Babiše (ANO) podpořilo od úterního večera přes 2500 lidí. Jsou mezi nimi také aktivisté, umělci a politici, například advokátka Hana Marvanová, předseda Zelených Matěj Stropnický nebo Táňa Fischerová a Michael Kocáb.

Organizátoři iniciativy DEMOKRACIENEPOCKA.cz reagují na vládní krizi, kterou vyvolal spor mezi prezidentem Zemanem, předsedou vlády Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a ministrem financí Babišem.

Podle advokátky Marvanové Zeman nerespektováním ústavy ohrožuje pověst České republiky ve světě. "Má-li Česká republika mít ve světě renomé jako právní stát, pak na prvním místě musí ústavu dodržovat prezident," uvedla. "Pokud je ministr, ať už důvodně nebo nedůvodně odvolán premiérem, prezident nemá právo to odmítnout, nemá právo to prodlužovat, nemá právo klást si podmínky," dodala.

Petici podpořil také senátor Ladislav Kos, který vidí největší nebezpečí v tom, že postup Zemana nabourává důvěru občanů v politiku. Hnutí ANO a Zeman se podle Kose podílejí na devastaci politického života a politické kultury.

"Chceme velmi jednoduše s odkazem na ústavu společně s veřejností vyzvat prezidenta republiky k dodržování ústavy," uvedl Stropnický. Na petici by mohla příští týden navázat demonstrace. "Chceme přibližně týden vyčkat, uvidíme, jak se bude věc vyvíjet, a pak zvážit uspořádání veřejné akce," dodal Stropnický.

Petici již podpořili například dokumentaristka Olga Sommerová, designér Maxim Velčovský nebo zpěvačka Aneta Langerová. Připojili s k ní také bývalá ústavní soudkyně a senátorka Eliška Wagnerová, bývalý předseda vlády a Senátu Petr Pithart, publicista a producent Jan Štern nebo překladatelka Dana Hábová.

Témata:  petice Miloš Zeman Andrej Babiš Matěj Stropnický Hana Marvanová

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 17:25

Rusko bude cílit na západní zbraně na Ukrajině, oznámil Šojgu

Rusko otevřeně avizuje, že zesílí útoky na Ukrajinu. Ministr obrany Sergej Šojgu v úterý řekl, že budou cílit na sklady se zbraněmi poskytovanými Západem. Kyjev by měl brzy obdržet další klíčovou vojenskou pomoc ze Spojených států amerických. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy