reklama

Na ministerstvu financí ani ve Finanční správě neplánuje personální změny, řekl dnes Pilný novinářům na Pražském hradě po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem. Pilný by rád v rozpočtu dal větší důraz na investice. „Mandatorní výdaje nám stoupají a je potřeba v tom být velmi opatrný, ale samozřejmě není možné tu ekonomiku uškrtit," řekl. Ptát se chce například u výdajů na vědu, výzkum a inovace, zda představují spotřebu, nebo investici.

V plánu má detailní seznámení se s agendou rezortu, čeká ho projednávání čtyř legislativních návrhů ministerstva financí ve Sněmovně a dvou v Senátu. Operativně bude řešit rozestavěnou tureckou elektrárnu Yunus Emre, na jejíž stavbu poskytla úvěr Česká exportní banka (ČEB), nebo spor státu s firmou Diag Human. Pokud mu zbude čas, rád by se zaměřil na přípravu výstavby nového jaderného zdroje a připravil základ daňové reformy. „Daně se musí zjednodušit, ten systém už je neúnosný dál," uvedl.

Předpokládá, že bude v kontaktu s Babišem, pokud to bude potřeba. Odmítl ale tvrzení šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska, že bude na ministerstvu jen místodržícím. K personálním změnám na ministerstvu a ve Finanční správě zatím nemá důvody. Místopředseda ČSSD a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek přitom o víkendu řekl, že vnímá jako vážný problém setrvání Aleny Schillerové na pozici náměstkyně ministra financí, Schillerová se proti tomu ohradila. Jako náměstkyni pod státní službou ji nicméně ministr stejně jednoduše odvolat nemůže.

Ohledně zajišťovacích příkazů, jejichž využívání jen v odůvodněných případech požaduje Sněmovna, požádal Pilný ředitele Finanční správy Martina Janečka, aby se podíval na případy, které vypadají vzhledem k firmám likvidačně a zabývají se jimi soudy. "Aby to byla sankce, nikoliv likvidace," řekl. Dodal, že totéž platí pro kontrolní hlášení DPH. Janeček podle Pilného na jednání rozpočtového výboru Sněmovny požádá o lhůtu na přípravu odpovídajícího opatření.

Zeman už minulý týden oznámil, že nemá námitky, aby se Pilný stal novým ministrem financí. Pilný po schůzce s prezidentem potvrdil, že bude jmenován do funkce po odvolání Babiše ve středu odpoledne. Kdy bude uveden do úřadu, zatím neví, záleží na programu premiéra Bohuslava Sobotky (ČSS

Rozhovor se Zemanem byl podle Pilného velmi vstřícný a přátelský, na řadu věcí má s prezidentem shodný názor. Mluvili o ekonomice, okrajově o státním rozpočtu, o rozdílech mezi ekology a ekoteroristy, řekl Pilný. Za krásný projekt označil Zemanem prosazovanou myšlenku kanálu Odra-Labe.