Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mobily v ohrožení? Objem vyděračských programů vzrostl třikrát

Placení mobilem
Placení mobilem
Foto: Ogilvy Public Relations

Praha - Statistiky antivirové firmy Kaspersky Lab ukázaly, že objem vyděračských programů napadajících mobilní telefony se v letošním 1. čtvrtletí proti závěru loňského roku víc než ztrojnásobil.

Množství detekovaných souborů tzv. mobilního ransomwaru vystoupalo na 218.625, když v posledním čtvrtletí loňského roku to bylo 61.832 případů. Zhruba 86 procent případů tvořila skupina škodlivých programů Congur.

Jejím primárním cílem je zabránit uživateli v přístupu do zařízení. Přenastavením nebo obnovením jeho PIN (hesla) k němu získává administrátorská práva. Některé varianty programu navíc tato práva zneužívají k nainstalování svých modulů do systémové složky, odkud je téměř nemožné je odstranit.

Za uplynulé čtvrtletí se téměř dvojnásobně zvýšil počet nově detekovaných vyděračských modifikací zaměřených na Windows. Od ledna jich bylo detekováno 55.679, přičemž za období říjen až prosinec loňského roku 29.450.

"První čtvrtletí tohoto roku bylo v oblasti mobilních hrozeb velmi bouřlivé. Lidé by si měli uvědomit, že jim útočníci mohou zablokovat data nejen na počítačích, ale i v mobilech," uvedl ředitel pro jihovýchodní Evropu Dragan Martinovic.

Aby uživatelé zůstali před ransomwarem v bezpečí, odborníci doporučují využívat silné bezpečnostní řešení a průběžně aktualizovat software svých zařízení.

Témata:  mobily počítačové viry EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy