Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za posprejování HateFree podniků soud uložil podmínky a úhradu škody

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Praha - Pět lidí, kteří loni posprejovali pražské HateFree kavárny a obchody, dostalo podmíněné tresty vězení od dvou do devíti měsíců a povinnost uhradit v rámci jejich možností část škody. Rozhodl tak dnes Obvodní soud pro Prahu 3. Proti trestnímu příkazu mohou obžalovaní podat odpor. Pokud to udělají, soud bude kauzu projednávat ve veřejném hlavním líčení.

Soud nepravomocným trestním příkazem uznal čtyři z pěti obžalovaných vinnými nejen z poškození cizí věci, ale také z projevu sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka. Na jednotlivé provozovny totiž údajně namalovali neonacistické symboly.

Podle soudkyně si tak obvinění počínali "z důvodu zapojení podniků do projektu HateFree Culture, který je spojován s osobami vyznávajícími levicové politické názory, a dali tak najevo, že podnik považují za spojený s osobami levicově smýšlejícími, které se svými postoji a názory vymezují proti pravicovým extremistům".

Hanlivé nápisy se na fasádách několika podniků objevily loni v noci na 24. dubna. Pachatelé na výlohy a také ve vestibulu metra na Karlově náměstí nasprejovali mimo jiné hesla "Smrt Hate Free", "Anti-Antifa", "Uprchlíci táhněte" nebo "Klinika hoří".

Vytvořené texty i symboly zkoumali znalci. Podle policie došli k závěru, že obsahem některých maleb je projev sympatií k existujícím neonacistickým hnutím, která se hlásí k odkazu nacistického Německa.

Témata:  extremismus Praha soudy

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 12:40

Ukrajinské drony zasáhly dvě ruské ropné rafinerie a vojenské letiště

Ukrajinské drony zasáhly dvě ruské ropné rafinerie a vojenské letiště v rámci rozsáhlého útoku, který Kyjev podnikl v noci na sobotu, uvedl podle AFP zdroj z prostředí tamního resortu obrany.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy