Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Herman: Je hanba, že komunisté stále sedí v Parlamentu. Zdevastovali naši zemi

Daniel Herman v Poslanecké sněmovně
Daniel Herman v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) dnes před poslanci řekl, že je hanba, že komunisté stále sedí v Parlamentu České republiky. Komunisté skutečně sedí v poslaneckých řadách od dob Sametové revoluce až do současnosti. Nejvíc jich tam měli po volbách v roce 2002, kdy celou čtvrtinu Sněmovny tvořili zástupci KSČM. Sousední Slováci jsou na tom zcela opačně.

„Komunisté měli čtyřicet let čas na to, aby tuto zemi zdevastovali morálně a hospodářsky takovým způsobem, že se z toho hrabeme dodnes. A já tady pozvedám hlas proti této komunistické propagandě, která tady v roce 2017 zaznívá na půdě českého Parlamentu. Je to nepřijatelné a je to hanba české politiky, že komunisté stále v Parlamentu sedí,“ řekl dnes při příležitosti písemných interpelací ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) na adresu komunistů. 

Stalo se tak při interpelaci na ministra obrany Martina Stropnického (ANO) ve věci spolupráce české čtvrté brigády rychlého nasazení a německé desáté obranné divize. Do původní debaty mezi předsedou KSČM Vojtěchem Filipem a Martinem Stropnickým se následně vložil ministr kultury Daniel Herman, začal bránit organizaci Severoatlantické aliance (NATO). „Komunistům se nepodařilo rozpoutat další válku. Samozřejmě, že ruská okupace východu Ukrajiny a Krymu je velké bezpečnostní riziko velmi blízko našim hranicím. A jedině díky našemu členství v Severoatlantické alianci máme skutečně bezpečnostní jistoty,“ řekl na půdě Sněmovny.

Komunisté (KSČM) sedí v lavicích české Poslanecké sněmovny nepřetržitě od roku Sametové revoluce. Nejvíce poslanců měli po volbách v roce 2002, což média a politologové interpretovali jako znechucení českých voličů z opoziční smlouvy, kterou mezi sebou uzavřela ČSSD a ODS v roce 1998. Tehdy sedělo v poslaneckých lavicích 41 členů za KSČM. Momentálně disponují komunisté 33 křesly ve Sněmovně. Nejméně, 22, jich KSČM měla po volbách v roce 1996. Naopak v českém Senátu komunistů ubývá. V současnosti je členem KSČM pouze jeden senátor.

Slovenská Komunistická strana Slovenska (KSS) seděla ve slovenském parlamentu pouze mezi lety 2002 - 2006.

Komunisté Hermanova slova tvrdě zkritizovala, podle ČTK  řekl předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik, aby se ministr omluvil voličům KSČM. Nevoli komunistů vzbudila i informace, že vicepremiér české vlády Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) pojede na sudetoněmecký sněm.

Témata:  Daniel Herman Jiří Dolejš Pavel Bělobrádek KSČM

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy