Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cena zahraničních misí české armády? Stát za ně ročně zaplatí miliardu, nejdražší je Afghánistán

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Army.cz

Praha - Výdaje na zahraniční mise české armády byly loni původně plánovány na přibližně 1,41 miliardy korun. Po rozpočtových změnách měly přijít na 1,57 miliardy, reálně stály zhruba 1,51 miliardy korun.

Výdaje byly asi o 390 milionů korun vyšší než v předchozím roce. Vyplývá to z vládní informace pro Sněmovnu. Nejdražší je dlouhodobě působení vojáků v Afghánistánu.

Tato mise loni stála 693,55 milionu korun proti 805,03 milionu korun předloni. Dalších 32,87 milionu korun loni stála ochrana českého zastupitelského úřadu v Kábulu, meziroční růst činil asi 770.000 korun.

Druhé nejnákladnější byly mise v africkém Mali, loni stály asi 136,62 milionu. Mise na Sinajském poloostrově vyšla armádu na 52,92 milionu korun a v Iráku na 33,97 milionu. Ochrana vzdušného prostoru Islandu stála 21,68 milionu korun.

V porovnání s rokem 2015 výrazně vzrostly náklady na přípravu vojáků a techniky pro zahraniční mise. Vyžádaly si asi 497,9 milionu korun, přičemž původní rozpočet činil zhruba 117,1 milionu. Předloni představovaly tyto náklady přibližně 114 milionů korun.

Témata:  Armáda České Republiky rozpočet Afghanistán

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.