Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

NATO uvítalo vznik obranného fondu EU. Silnější Evropa znamená silnější alianci

Summit NATO v Newportu, Velká Británie (4.-5. září 2014)
Summit NATO v Newportu, Velká Británie (4.-5. září 2014)
Foto: NATO

Praha - Na evropské bezpečnostní konferenci v Praze vystoupila také zástupkyně generálního tajemníka NATO Rose Gottemoellerová. Severoatlantická aliance podle ní vítá plán na vznik evropského obranného fondu.

NATO také vítá, že EU bude hrát silnější roli v obraně. "Silnější Evropa znamená silnější alianci, což se zase promítá do větší bezpečnosti v Evropě," řekla Gottemoellerová. Dodala, že ani Spojené státy, ani Evropa nemohou samy vyřešit konflikty ve světě, které ohrožují jejich bezpečnost, ale musí spolupracovat.

Francouzská ministryně ozbrojených sil Sylvie Goulardová zdůraznila, že v diskusi o obraně nelze proti sobě stavět zájmy EU a NATO. "Jsme na jedné lodi, máme společné hodnoty a musíme využít to nejlepší z obou spojenectví," řekla.

Podle místopředsedy Evropské komise pro růst a konkurenceschopnost Jyrkiho Katainena vytvářením společné evropské obrany nevzniká paralelní struktura k NATO, ale odstraňují se duplicity, které byly mezi státy unie, které jsou často i členy aliance.

Společná evropská obrana podle něj zlepší efektivitu výdajů jednotlivých států. Apeloval také na vznik společné evropské kybernetické obrany a obrany proti hybridním hrozbám.

Šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová uvedla, že se EU k prohloubení obranné spolupráce nerozhodla kvůli brexitu či vývoji v USA, ale protože Evropa sama hlubší spolupráci v obraně potřebuje. Podle Mogheriniové se o totéž snažili evropští představitelé v minulých desítkách let a nyní by se mohlo podařit uspět tam, kde předchozí generace selhaly.

EU se podle Mogheriniové v minulosti zaměřovala příliš na ekonomické a obchodní otázky a nechávala společnou obranu stranou. Nyní ale většina občanů unie žádá větší spolupráci v bezpečnostních otázkách.

Témata:  NATO (Severoatlantická aliance) EU Federica Mogherini

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy