Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kontrolní hlášení a EET přispěly letos k růstu výběru DPH o 5,8 miliard

Placení, tržby, ilustrační foto
Placení, tržby, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Kontrolní hlášení a EET přispěly do konce května k růstu výběru daně z přidané hodnoty (DPH) meziročně o 5,8 miliardy korun. Za dalšími osmi miliardami nárůstu výběru daně je vyšší spotřeba.

Kontrolní hlášení bylo zavedeno od roku 2016 jako opatření v boji proti daňovým únikům. Firmy ho musí podávat každý měsíc. Pro fyzické osoby, které jsou plátci DPH, je lhůta pro kontrolní hlášení závislá na lhůtě přiznání u DPH. Fyzické osoby mohou přiznání podávat měsíčně nebo čtvrtletně. Celkově se kontrolní hlášení týká zhruba 500.000 poplatníků.

Generální ředitel Generálního finančního ředitelství Martin Janeček upozornil na to, že správa identifikovala díky kontrolním hlášení rizika u téměř 9000 subjektů. Určila tak 9267 nespolehlivých plátců DPH, zatímco loni v lednu jich bylo 3151.

Celkem za 15 měsíců od spuštění systému bylo podáno 5,4 milionu kontrolních hlášení od 491.712 plátců. Finanční úřady poslaly 23.192 výzev k podání, na něž reagovalo 76 procent plátců. Výzev k odstranění pochybností bylo přes 150.000, reakcí na ně bylo 99 procent.

Finanční správa při analýze kontrolních hlášení, která vyhledávala rizikové znaky, vygenerovala celkem 1900 případů. Aktuálně jich šetří 443, zapojeno je do nich 4876 subjektů.

"Hlavním efektem kontrolních hlášení je narovnání podnikatelského prostředí, které bylo daňovými podvody fatálně narušováno," podotkl Janeček. Celkově očekává za celý letošní rok kladný dopad kontrolních hlášení do rozpočtu 8,2 až 9,2 miliardy korun.

Prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý již dříve řekl, že vláda zvyšuje byrokratickou zátěž a naopak komplikuje podnikatelské prostředí.

Témata:  daně elektronická evidence tržeb Finanční správa České republiky (FÚ)

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy