Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stovky aktivistů v Letech žádaly odstranění vepřína

Koncentrační tábor Lety byl internační tábor za druhé světové války zřízený na okraji stejnojmenné obce v dnešním okrese Písek, od 10. července 1942 byl určený internaci cikánů. Na jeho místě byl v padesátých letech 20. století vybudován velkokapacitní vepřín, v 90. letech pak pietní památník u zdi vepřína.
Koncentrační tábor Lety byl internační tábor za druhé světové války zřízený na okraji stejnojmenné obce v dnešním okrese Písek, od 10. července 1942 byl určený internaci cikánů. Na jeho místě byl v padesátých letech 20. století vybudován velkokapacitní vepřín, v 90. letech pak pietní památník u zdi vepřína.
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Lety (Písecko) - Evropská unie musí zastavit dotace firmě AGPI, která vlastní vepřín v Letech u Písku v místech, kde stával protektorátní koncentrační tábor pro Romy. ČTK to dnes řekl v Letech na setkání aktivistů prezident evropského antirasistického hnutí EGAM (European Grassroots Antiracist Movement) Benjamin Abtan.

Člen vedení společnosti AGPI, jíž vepřín patří, ČTK řekl, že z EU žádné dotace na provoz vepřína nedostávají. Jednání o jeho výkupu budou podle AGPI pokračovat v červenci.

Do Let přijel i ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Na setkání u památníku obětí romského holokaustu dorazilo téměř 300 lidí z 15 zemí. Měli transparenty s nápisy Za důstojnou připomínku všech obětí holokaustu, Odstraňte vepřín, Čekáme už více jak 40 let.

"Lety jsou mezinárodním symbolem neúcty k obětem holokaustu a hanbou České republiky. Situace má snadné řešení: Evropská unie musí zastavit dotace, které té prasečí farmě dává a majitelé farmy musí vyjít vstříc, protože důstojnost obětí holokaustu je víc než její zisk. A zodpovědnost má česká vláda - byli tady vězněni a mučeni Romové s českým občanstvím, dozorci a vrazi byli čeští policisté," řekl Abtan.

Odstranění vepřína z pietního místa by podle něj stálo několik milionů eur. "To je pro český státní rozpočet úplné nic. A jestli s nimi nebude domluva, tak český stát bude muset farmu vyvlastnit. Vláda musí konečně začít jednat," řekl Abtan. EGAM sdružuje 53 organizací na ochranu lidských práv.

Místopředseda představenstva společnosti AGPI Jan Čech ČTK řekl, že firma na provoz vepřína v Letech žádné evropské dotace nedostává. "Letos, loni, předloni, žádné. Jsou to fráze aktivistů," řekl Čech.

Současná vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) tvrdí, že chce jednání s majiteli vepřína dotáhnout do konce, ministerstvo kultury nechalo zpracovat posudek o hodnotě pozemků, nemovitostí a technického vybavení výkrmny. Vlastní návrh má i firma. Aktivisté se ale bojí toho, že věc se nepodaří dovést do konce do podzimních parlamentních voleb.

Témata:  koncentrační tábor Lety koncentrační tábory

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy