reklama

"Hlavnímu městu Praze nedostatek vody nehrozí díky mimořádné akumulační kapacitě zdrojů, ze kterých se odebírá voda k úpravě. Z vyjádření hydrometeorologů je zřejmé, že v budoucnu bude problémem nerovnoměrné rozdělení srážek, které budou mít často přívalový charakter," řekl ČTK generální ředitel Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Petr Mrkos. Vlastníkem PVK je francouzská Veolia.

Ředitel ujistil Pražany, že není problém ani s vodní nádrží Švihov, ani s úpravnou vody Želivka. "I přes déle trvající suché počasí a zvýšené odběry vody je hladina vodní nádrže jen velmi lehce pod dlouhodobým normálem. Podobně na tom je úpravna vody v Káraném, kde je dostatečné množství vody akumulované v podzemních polabských pískovcích," dodal.

Jeden z členů vedení Sdružení oboru vodovodů a kanalizací Ondřej Beneš poznamenal, že kromě zajištění retence vody v krajině a rozšíření počtu nádrží, které mohou sloužit jako vodní zdroj, je důležitý i další rozvoj vodárenské infrastruktury, její propojování a efektivní využívání.

Proti potenciálnímu budování nádrží je ale ekologické Hnutí Duha. "Potřebujeme řešit příčiny, tedy mírnit klimatické změny a učinit krajinu zdravější, nikoliv řešit následky, tedy akumulovat vodu v nových přehradách," řekl ČTK mluvčí hnutí Jan Piňos. Podle něj je zdravá krajinaí jako houba, která "vodu vsákne a podrží lépe než přehrady".

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) upozornil na to, že problém je v současnosti i v podzemní vodě. "Začalo léto a my máme problém. Přibližně pětina všech sledovaných toků u nás dosahuje úrovně stavu sucha. V případě podzemních vod je ve stavu sucha 45 procent sledovaných vrtů a polovina pramenů. Problém má i půda, která není dostatečně nasycená vodou zejména v oblastech jižní a střední Moravy a v západní polovině Čech a Polabí. Východní Čechy jsou postiženy suchem, dá se říci, nepřetržitě už od roku 2015," uvedl Brabec.