Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za nákazou prasečím morem je asi lidský faktor, tvrdí Jurečka

Bělobrádek, Chládek a Jurečka
Bělobrádek, Chládek a Jurečka
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha/Zlín/Brusel - O uplynulém víkendu se na Zlínsku počet divočáků pozitivně testovaných na africký mor prasat (AMP) zvýšil o devět na 40 kusů. Za nákazu je zřejmě odpovědný lidský faktor, řekl dnes svým kolegům ze zemí EU český ministr zemědělství Marian Jurečka.

"My si to říkali také. A ta nákaza se u nás rychle a nečekaně objevila," upozornil na bruselském jednání ministrů zemědělství Jurečka v části diskuse, která byla živě přenášená na internetu.

Postup České republiky, která nákazu omezila jen na velmi malé území, dnes na ministerském jednání ocenil eurokomisař pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenis Andriukautis, se kterým Jurečka o situaci dnes dopoledne hovořil. "Musíme tu věc řešit co nejefektivnějším způsobem. Jsou k tomu potřeba informace, jejich správné pochopení a těsná spolupráce (členských zemí)," uvedl Andriukautis.

Jurečka připustil, že českou stranu překvapilo, že nákaza AMP se přesunula na velkou dálku od dříve známých ohnisek a objevila se na území České republiky.

"Ta vzdálenost je opravdu velká, je to několik stovek kilometrů. A ukazuje to podle všeho na to, že to nemohlo být přirozenou cestou volně žijícími prasaty, ale že tady asi zasáhl lidský faktor," prohlásil český ministr. Policie podle něj věc vyšetřuje, Jurečka ale k možnosti, že bude skutečný původ AMP zjištěn, dnes příliš optimistický nebyl.

Veterináři už dříve zmiňovali možnost zavlečení choroby na české území například v potravinách či v loveckých trofejích určených k vycpání.

Témata:  Marian Jurečka EU divočáci vepři KDU-ČSL

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy