Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rodiče dávají přednost konspiracím. Očkování dětí nevěří

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Konspirační teorie hovořící o škodlivosti vakcín nejsou ničím novým. Nesou s sebou ale řadu vážných rizik a policie v zahraničí prošetřuje nejeden případ, při němž rodiče zanedbali výchovu a neočkované dítě zemřelo. V méně rozvinutých zemích ale nejsou vakcíny přístupné takřka vůbec, a i to může způsobit vážné problémy. Hrozí totiž, že se vrátí nemoci, které byly díky očkování před mnoha lety prakticky vymýceny.

Téměř deset procent ze všech kojenců na světě, tedy přibližně 12,9 milionu dětí, nebylo v roce 2016 vůbec očkováno. Vyplynulo to z nové studie OSN, o které informovala agentura DPA.

Uvedený počet dětí nedostal například kombinovanou vakcínu proti potenciálně smrtelnému záškrtu, tetanu a černému kašli. Světová zdravotnická organizace (WHO) společně s Dětským fondem OSN (UNICEF) ale tvrdí, že nejde o jediný problém, se kterým se děti musejí potýkat.

Těmto dětem podle OSN pravděpodobně nebyla poskytnuta ani jiná základní zdravotní péče. Více než sedm milionů dětí, které rutinní očkování neabsolvovaly, totiž žije v konfliktních zónách. Tedy v zemích jako Afghánistán, Nigérie či Pákistán.

Řada dětí ale pochází ze zemí rozvinutých, kde je lékařská péče na špičkové úrovni a očkování na denní bázi. I přesto své děti odmítají svěřit do péče lékařů, ačkoliv dodnes nebylo nijak prokázáno, že by očkování měly jakýkoliv negativní vliv na zdraví. 

Lidé, kteří kvůli těmto konspiračním teoriím odmítají očkování svých dětí, ale budou mít v Evropě problém. Vysoké pokuty a odmítnutí přijetí dítěte do státní školy budou nově hrozit například italským rodičům, kteří nenechají včas svého potomka očkovat.

Počet nemocí, proti kterým musejí být italské děti do šesti let povinně očkované, se zvyšuje ze současných čtyř na dvanáct. Dosud rodičům v případě nedodržení pravidel hrozila pokuta 150 až 250 eur (necelé 4000 až asi 6600 korun), nově má být tento peněžitý trest mnohonásobně vyšší, napsala agentura Reuters s odvoláním na místní média.

Očkování dětí proti některým nemocem jsou povinná, i v Česku ale roste počet rodičů, kteří děti očkovat nenechávají. Díky vakcínám přitom podle odhadů hygieniků nezemře ročně 500 dětí a dalších 150.000 neonemocní. Podle ministerstva zdravotnictví je k vytvoření takzvané kolektivní imunity potřeba očkování 95 procent populace.

Ještě před pěti lety bylo proočkováno 83 procent českých dětí, dnes je to podle České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně jen 75 procent. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) navíc eviduje v posledních letech stovky až tisíce případů podezření na nežádoucí účinky očkování ročně. 

Nejčastější hlášení jsou podle SÚKL na společnou vakcínu proti záškrtu, černému kašli a tetanu nebo dětské obrně nebo takzvanou hexavakcínu, v níž jsou látky proti proti dětské obrně, tetanu, záškrtu, černému kašli, žloutence typu B a onemocnění způsobeném původcem Haemophillus Influenzae b. Naprostou většinu hlášení nežádoucích účinků vakcín přitom tvoří očekávané reakce, které jsou uvedeny v příbalových informacích ke každé vakcíně.

Názory na prospěšnost očkování se liší, někteří lidé je považují za nebezpečné. Rodičům, kteří děti očkovat odmítnou, hrozí pokuta až 10.000 korun. Neočkované děti také nepřijímají školky a školy v přírodě. Situací se zabývaly i soudy, několik kauz čeká i na rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Témata:  očkování děti lékaři

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy