Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Druhý blok Temelína je na plném výkonu

Jaderná elektrárna Temelín
Jaderná elektrárna Temelín
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Temelín (Českobudějovicko) - Týden poté, co jaderná elektrárna Temelín připojila generátor k přenosové soustavě, začal dnes dopoledne druhý blok pracovat na 100 procent.

Nyní tak Temelín kryje téměř třetinu české spotřeby. Na druhém bloku byla od 19. května plánovaná odstávka, trvala necelých 73 dní. ČTK to dnes řekl temelínský mluvčí Marek Sviták. Od začátku roku Temelín vyrobil 9,4 terawatthodiny elektřiny.

Dosažení plného výkonu předcházely úspěšné kontroly paliva při osmdesátiprocentním výkonu reaktoru. Temelínští fyzici při nich ověřovali například rozložení výkonu reaktoru. Po skončení kontrol operátoři zvyšovali výkon reaktoru velmi pozvolna.

Za hodinu zvedli výkon o necelé procento. "Nájezd bloku po odstávce je velmi pozvolný kvůli takzvanému kondiciování paliva. Zjednodušeně řečeno, nové palivo si musí zvyknout na provozní podmínky. Několikadenní náběh bloku je navíc spojený s řadou testů na různých výkonových hladinách," řekl ředitel divize Jaderná energetika a člen představenstva společnosti ČEZ Bohdan Zronek.

Odstávku zvládli energetici skoro o dva týdny dříve, než předpokládali. Podle nich jsou odstávky pro elektrárnu nejnáročnějším obdobím v roce. "Za necelých 73 dní jsme zvládli zkoordinovat přes 17.000 činností a práci tisícovky zaměstnanců našich i dodavatelů. Zkrácení odstávky tak znamená rychlejší návrat do běžného a klidnějšího provozního režimu i pozitivní dopady do výrobních a ekonomických výsledků společnosti," uvedl Zronek.

Ještě nyní při plném výkonu provede Temelín závěrečnou část testů. Podle mluvčího se zaměří na palivo a kalibraci měřicích systémů.

Témata:  Jaderná elektrárna Temelín ČEZ EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy