Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Loňský přebytek veřejných financí je vyšší, než se čekalo, říkají statistici

Peníze CZK, ilustrační fotografie
Peníze CZK, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Saldo hospodaření sektoru vládních institucí ve druhém čtvrtletí 2017 dosáhlo přebytku 3,64 % HDP, meziročně došlo k navýšení přebytku o 1,26 procentního bodu (p.b.). Míra zadlužení sektoru vládních institucí meziročně mírně vzrostla na 39,43 % HDP. Uvedl to dnes Český statistický úřad (ČSÚ).

Deficit veřejných financí se počítá z rozdílu příjmů a výdajů ministerstev a dalších státních úřadů, měst a obcí, vybraných příspěvkových organizací, státních i jiných mimorozpočtových fondů a firem, veřejných vysokých škol, veřejných výzkumných ústavů, zdravotních pojišťoven, asociací a svazů zdravotních pojišťoven a Centra mezistátních úhrad.

Kladné saldo činilo 35 miliard korun a oproti dubnovým notifikacím vzrostlo o 7,4 miliardy korun. Veřejné finance skončily loni v přebytku poprvé, předtím byly v deficitu. Letos počítá ministerstvo financí v červencové prognóze s deficitem 0,4 procenta HDP.

"Zvýšení přebytku oproti dubnovým notifikacím bylo způsobeno zejména aktualizovanými údaji o daňových příjmech, především daně z příjmů právnických osob," uvedl ČSÚ.

Relativní výše dluhu vládních institucí na konci loňského roku dosáhla 36,77 procenta HDP proti 39,96 procenta v roce 2015. K meziročnímu poklesu relativní zadluženosti přispěl podle statistiků jak rostoucí nominální HDP, tak snížení nominální výše dluhu.

"Po předchozím prudkém růstu vládního zadlužení ministerstvo napravuje situaci. Hlavním důvodem je vyplácení v minulosti vydaných státních dluhopisů. Samozřejmě to je celé možné jen za současných velmi příznivých ekonomických podmínek," uvedl partner auditorské a poradenské společnost BDO Radovan Hauk.

Témata:  veřejné finance Český statistický úřad (ČSÚ) HDP ČR CZK (česká koruna)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy