reklama

"Odráží to současnou situaci na trhu práce, i přes razantní navyšování mezd, místy meziročně až o desítky procent, není dostatek volných pracovníku, kteří chtějí tuto práci vykonávat," uvedl ředitel personálně-poradenské společnosti McROY Tomáš Surka.

"Maloobchod si konkuruje na trhu práce s výrobními podniky a logistikou, kteří hledají tisíce lidí stejného profilu a mívají významně vyšší mzdy. Konkurenční výhodou retailu je zase lehčí práce a absence směnného provozu," dodal manažer marketingu a náboru ManpowerGroup Jiří Halbrštát.

Lidl nabízí na svých internetových stránkách 462 volných míst, z toho 209 na plný úvazek. Kaufland inzeruje 95 volných míst. Globus má na svých stránkách téměř 200 inzerátů na volná místa, Tesco inzeruje zhruba 250 míst a brigád.

Průměrná hrubá mzda pokladních a dalších provozních zaměstnanců v obchodních řetězcích letos mírně stoupla na zhruba 15.000 korun, uvádí Odborový svaz pracovníků obchodu. Některé řetězce letos zvýšily platy pracovníkům i dvakrát. Platy v maloobchodu i tak zaostávají za růstem průměrné mzdy, která v druhém čtvrtletí dosáhla 29.346 Kč.

Například v Lidlu dosahuje při čtyřicetihodinovém úvazku týdně průměrná mzda prodavačů a pokladních podle firmy 24.897 Kč. Nástupní mzda pro pokladní v Penny marketu je v průměru 17.500 Kč, v Praze 20.500 Kč. Kaufland nedávno uvedl, že na nejnižších pozicích garantuje nejpozději do dvou let od nástupu mzdu minimálně 21.000 Kč.