reklama

Kvůli zrušení regulačních poplatků v roce 2014 přišli lékárníci podle odhadů ČLnK o 3,2 miliardy korun. V posledních letech bylo uzavřeno několik desítek lékáren, které byly v obci jediné. Dalších 600 je podle komory existenčně ohroženo.

Lékárníkům vadí hlavně to, že připravovaný návrh úhradové vyhlášky pro ně nepočítá s žádnou kompenzací za zavedení elektronického receptu. Lékaři budou všechny recepty přes počítač vydávat povinně od ledna příštího roku, lékárnám ale podle ČLnK novinka prodlouží práci až třikrát.

Na středu 18. října naplánovali druhé kolo protestů praktičtí lékaři a ambulantní specialisté. Asi třetina jejich ordinací zůstane tento den zavřená, na půl hodiny se k nim připojí i lékárny.

Lékařům vadí to, že zatímco nemocnicím každoročně rostou částky, které jim ministerstvo zdravotnictví plánuje rozdělit prostřednictvím úhradové vyhlášky, do ambulancí jde stejně nebo dokonce méně než v předchozím roce.

Návrh takzvané úhradové vyhlášky, který ministerstvo zdravotnictví poslalo do připomínkového řízení, počítá s tím, že pojišťovny na nákup zdravotní péče vydají příští rok přibližně 289 miliard korun. Největší částku navíc, o 9,2 miliardy oproti letošnímu roku, by měla dostat akutní lůžková péče a ambulance v nemocnicích.